Mainos

Ei tällaista tilannetta ainakaan 50 vuoteen: 20 astetta yhä laajalti rikkomatta

Toukokuun ja kesäkuun alun keskilämpötilat eivät ole olleet harvinaisen alhaisia, mutta korkeita lämpötiloja ei ole vielä mitattu.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuu oli tavanomaista viileämpi lähinnä maan etelä- ja länsiosassa, mutta kuukausi ei kuitenkaan ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen kylmä. Harvinaisella tarkoitetaan, että tilanne toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Poikkeuksellisella tarkoitetaan muutaman kerran sadassa vuodessa toistuvaa tilannetta.

Niin ikään kesäkuun alku on ollut suuressa osassa maata tavanomaista viileämpi, mutta ei harvinaisen viileä.

– Alkukesä ei siis ole ollut erityisen kolea keskilämpötilan perusteella. Moni on kuitenkin huomioinut, ettei yhtään selvää lämpötilapiikkiä ole vielä ollut maan etelä- ja länsiosassa. Itse asiassa 20 asteen rajaa ei ole vielä tänä vuonna rikottu suuressa osassa maan länsiosaa. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla ei ole ainakaan 50 vuoteen jouduttu odottamaan ensimmäisiä 20 asteen lukemia näin pitkälle kesää, meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Suomi on kuulunut useamman viikon ajan matalapaineiden reitille. Lämpimämpi ilma on ollut Suomen eteläpuolella ja kylmä ilma pohjoisessa. Helleilmamassat ovat useaan otteeseen käyneet Suomen rajan tuntumassa, mutta maan yli kulkeneet matalapaineet ovat vieneet ne viime hetkillä Venäjän puolelle.

Viileän tuntua on viime viikkoina lisännyt voimakas ja puuskainen tuuli. Kovien puuskapäivien lukumäärä on ollut maa-alueilla keskimääräistä suurempi, mutta Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen tuulisesta alkukesästä ei voida vielä puhua. Edellisen kerran vastaavanlaista oli alkukesällä vuonna 2007.

Kesän tähän asti korkein lämpötila on Mikkelissä 26. toukokuuta mitattu 21,7 astetta. Sään ennustetaan nyt lämpenevän loppuviikolla väliaikaisesti etelässä ja maan keskiosassa yli 20 asteen lukemiin, mahdollisesti paikoin jo lähelle hellettä etelässä lauantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.