Poikkeuksellisen aikainen helleaalto nostanut Etelä-Euroopan lämpötiloja tukalan korkeiksi: Yli 40 astetta!

Historiallinen helleaalto koettelee Etelä-Eurooppaa –"Pizza"Pekkarinen kertoo, miten se näkyy Fuengirolassa 2:21
Katso video: Historiallinen helleaalto koettelee Etelä-Eurooppaa – Fuengirolassa asuva suomalainen kertoo, miten helle vaikuttaa arkeen.

Poikkeuksellisen varhainen helleaalto on koetellut Etelä- ja Länsi-Eurooppaa viikonloppuna.

Esimerkiksi Espanjassa mitattiin perjantaina yli 40 asteen lämpötiloja, kertoi maan Ilmatieteen laitos AEMET Twitterissä.

Pohjois-Afrikasta tulevan lämpimän ilmamassan aiheuttama helleaalto on nostanut lämpötiloja jopa 15 astetta tavanomaista korkeammaksi, AEMET sanoi. Espanjassa on kuuminta tavallisesti heinä-elokuussa.

Espanjalaisia on ohjeistettu viikonloppuna juomaan runsaasti vettä, välttämään liikaa fyysistä rehkimistä ja pysymään viileissä tiloissa niin paljon kuin mahdollista.

Suomalaisen sääpalvelu Forecan meteorologi Anna Latvala arvioi, että tänään kovin paahde siirtyy Espanjan koillisosaan.

–  Maanantaina ja tiistaina lämpötilat laskevat Espanjassa ja Ranskassa selvästi. Suuressa osassa Espanjaa on alle 30 astetta. Italiassa sekä siitä itään on kuitenkin edelleen kuumaa, Latvala kertoo Forecan verkkosivuilla.

Espanjan ja Ranskan toukokuut todennäköisesti mittaushistorian kuumimmat

Myös Ranskassa on tällä viikolla hikoiltu vuodenaikaan nähden tavallista korkeammissa lämpötiloissa. Maan eteläosissa lämpötilat ovat kohonneet 33 asteen tuntumaan viikon aikana.

Niin Ranskassa kuin Espanjassa asiantuntijat ovat arvioineet, että tämän vuoden toukokuu nousee maiden mittaushistorian kuumimmaksi toukokuuksi.

Helleaallot ovat yleistymässä tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myötä. Ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia selvittävän tutkijaryhmän World Weather Attributionin tuoreen raportin mukaan kaikki helleaallot linkittyvät jo nyt selkeästi ilmastonmuutokseen.

Lue myös:

    Uusimmat