Mainos

Pohjolan rakenneratkaisu puhuttaa

Vakuutusvalvojaa kiinnostaa, millä hinnalla Pohjola ostaa henkiyhtiö Salaman Pohjolan suuressa rakennejärjestelyssä. Jos Pohjolan rakennejärjestely toteutuu, vakuutusvalvojalla on iso ongelma: sillä ei ole oikeutta valvoa vakuutusyhtiön omistajana toimivaa tavallista yhtiötä. Pörssiyhtiö Pohjolasta on tarkoitus tehdä tällainen yhtiö.

Vakuutusyhtiö Pohjola julkisti suuren rakenneratkaisunsa tammikuun lopulla. Järjestely poiki monenlaisia selvityksiä. Rahoitustarkastus Rata ja pörssi tutkivat, tiedottiko yhtiö järjestelyistä ja niiden seurausvaikutuksista riittävästi. Vakuutusyhtiöitä valvovaa sosiaali- ja terveysministeriötä taas askarruttaa, miten jatkovalvonta sujuu.

-Emme pysty valvomaan holding-yhtiötä kuten vakuutusyhtiötä, ylijohtaja Tarmo Pukkila sanoo.

Pohjolan muutoksessahan pörssiyhtiö Pohjolasta tulee koko Pohjola-ryppään omistusyhteisö, ns. holding-yhtiö, jolla ei ole vakuutustoimintaa. Tämä on vakuutusvalvojan ongelma.

Suomen lainsäädännön mukaan vakuutustarkastuksella ei ole oikeutta valvoa vakuutusyhtiön omistajana olevan, tavallisen yhtiön toimintaa. Pukkila ei vielä osaa sanoa miten asia ratkaistaan.

-Asiaa selvitetään. En osaa vielä sanoa, mikä on lopputulos, hän sanoo.

Millä hinnalla Salama myydään?

Pohjolan rakenneratkaisussa henkivakuutustoiminta siirretään henkiyhtiö Salamaan, jonka Pohjola ostaa Suomi-yhtiöltä. Hintaa ei vielä ole kerrottu. Pukkilan mukaan ministeriötä kiinnostaa, millaiseksi hinta määräytyy.

Iso osa Pohjola-ratkaisua on suunnitelma liittää keskinäinen henkiyhtiö Suomi osaksi Pohjolan uutta henkivakuutusyhtiötä. Keskinäisen yhtiön asiakkaat ovat sekä vakuutuksenottajan että omistajan roolissa. Jos Suomen vakuutuskanta siirretään Pohjolaan, Suomen asiakkaiden omistajarooli katkeaa.

Nyt keskinäisen Suomen asiakkaita kiinnostaa kovasti, mikä on hinta, joka heille omistajuuden menetyksestä korvataan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.