Pohjola pilkotaan - Viinanen ilmoitti erostaan

Vakuutusyhtiö Pohjola katoaa vähitellen. 108 vuotta vanhan Pohjolan tulevaisuus ratkesi, kun sen suuri omistaja Suomi-yhtiö päätti osakkeidensa kohtalosta. Suomi myy Pohjola-osakkeensa Ilmariselle ja Osuuspankkiryhmälle. Suomi-yhtiöiden myymien osakkeiden kokonaiskauppahinta on runsaat 3,1 miljardia Suomen markkaa.

Uudella yhteistyöryhmällä on nyt 40 prosenttia Pohjolan osakkeista. Pohjolaa halunnut Sampo-Leonia on toinen merkittävä omistaja 33:lla prosentillaan. Pohjolan pilkkomisen on saatava hyväksyntä vielä viranomaisilta.

Uutisen julkitulon jälkeen Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen ja varatoimitusjohtaja Pirkko Alitalo pyysivät eroa tehtävistään. Pohjolan pörssitiedotteen mukaan yhtiön hallitus on pyytänyt heitä jatkamaan toistaiseksi, mihin molemmat ovat suostuneet.

Iiro Viinanen

Osakekauppojen jälkeen Ilmarinen, Osuuspankkiryhmä ja Suomi-yhtiö omistavat kukin 5 prosenttia Pohjolan osakepääomasta ja 8,2 prosenttia äänistä. Jatkossa kaikki kolme harjoittavat omaa liiketoimintaansa hyödyntäen yhteisiä jakelukanavia. Ryhmän asiakaskunta nousee noin kolmeen miljoonaan. Kolmikko ilmoittaa tekevänsä yhteistyötä vahinkovakuutusyhtiöiden A-Vakuutuksen ja Pohjantähden kanssa sekä jatkavansa yhteistyötä yhteispohjoismaisen vahinkovakuutusyhtiön Ifin kanssa. Osakekauppojen yhteydessä Suomi-yhtiö päätti myydä A-Vakuutuksen ja Pohjantähden omistamille sijoitusyhtiöille 8,2 prosentin äänimäärään oikeuttavat Pohjolan osakkeet.

Pohjola-ratkaisulla ei välittömiä henkilöstövaikutuksia

Pohjola-ratkaisulla ei uuden yhteistyöryhmän mukaan ole välittömiä henkilöstövaikutuksia. Osuuspankkikeskus, Ilmarinen ja Suomi-yhtiö kertoivat yhteisessä tiedotteessaan, että henkilöstölle tarjotaan mahdollisuutta sijoittua ryhmän eri liiketoimintayksiköihin. Mahdollisesti tarvittava henkilöstön sopeutus tehdään ensisijaisesti luonnollisten poistuman kautta.

Uuden yhteistyöryhmän ympärille syntyvät ratkaisut koskevat suoraan tai välillisesti noin 12 000 työntekijää. Pohjolassa oli henkilökuntaa viime vuoden lopussa noin 2 750, Ilmarisen palveluksessa runsaat 500 ja Osuuspankkiryhmässä liki 8 400. A-vakuutuksella työntekijöitä oli viime vuonna noin 280 ja Pohjantähdellä 170.

Sen sijaan Suomi-yhtiön henkilöstö on viime aikoina koostunut vain kahdesta miehestä, toimitusjohtaja Jorma Hämäläisestä ja häntä avustaneesta Pentti Seppälästä, joka on eläkkeelle jäänyt Pohjolan ja Suomi-yhtiön varatoimitusjohtaja.

Suomi-yhtiön Pohjola-osakkeitten ympärillä käyty kiistely kirvoitti Vakuutusväen liitolta VvL:ltä ja Suomen rahoitus- ja erityisalojen ammattiliitto Suoralta marraskuun lopulla kannanoton, jossa toivottiin henkilöstövaikutusten huomiointia osakkeita myytäessä. Silloisen kannan mukaan Pohjolan osakkeiden myynti Sampo-Leonialle olisi heikentänyt kilpailua ja vaarantaisi henkilöstön aseman niin Sammossa, Pohjolassa kuin Leoniassakin.

Leskinen ei pettynyt Suomen päätökseen

Sammon pääjohtaja Jouko K. Leskinen ei ole pettynyt, vaikka Sampo-Leonia ei onnistunut nousemaan Pohjolan suurimmaksi vallankäyttäjäksi. Hän ei halua arvioida syitä siihen, miksi Suomi-yhtiö päätti myydä pohjolan osakkeensa Ilmariselle ja Osuuspankkiryhmälle. Leskinen uskoo, että ratkaisuun vaikuttivat muut näkökohdat kuin hinta.

Sampo-Leonia osti lokakuussa ruotsalaiselta Skandialta 23 prosenttia Pohjolan osakkeista ja 32 prosenttia äänistä. Leskisen mukaan Sampo-Leonia ei ole hankkiutumassa näistä osakkeista eroon.


Pirkko Tammilehdon haastattelussa ratkaisua kommentoivat OKO:n pääjohtaja Antti Tanskanen ja Ilmarisen toimitusjohtaja Kari Puro (kesto 2:06)
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat