Pohjoismaiset ministerit kävivät ensimmäisen kriisipuhelunsa "kuumalla linjalla" – puolustusministeri Kaikkonen vihjaa, mistä on kyse: "Suojattu kuva- ja ääniyhteys"

LIVE

Pohjoismaisten ministerien kuuma linja oli tänään käytössä ensimmäistä kertaa.

Pohjoismaiset puolustusministerit keskustelivat tänään Irakin kiristyneestä tilanteesta. Puhelu hoidettiin ensimmäistä kertaa pohjoismaiden omalla ”kuumalla linjalla”, joka on luotu kriisitilanteita varten.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ei paljasta tarkkoja teknisiä tietoja siitä, millaisella yhteydellä kuuma linja toimii. Hän kuitenkin kuvailee, että yhteys on ”paras mahdollinen”.

– Kyseessä on suojattu kuva- ja ääniyhteys. Näemme ja kuulemme toisemme reaaliaikaisesti, Kaikkonen kuvailee. 

Kaikkonen on tyytyväinen siihen, että pohjoismailla on oma salattu keino konsultoida toisiaan kriisitilanteissa.

– Turvallisuustilanne on ollut viime vuosina jännitteisempi ja on hyvä, että tarpeen tullen voimme käydä keskusteluja pohjoismaisten kumppaniemme kanssa. Nyt nähtiin, että Irakin tilanteeseen sitä voidaan käyttää. 

Keskustelujen sisällöstä Kaikkonen toteaa, että pohjoismaiden näkemyksen mukaan Irakissa täytyy edelleen jatkaa terrorismin vastaista taistelua yhteistyössä. Silti pohjoismaisten joukkojen turvallisuus täytyy huomioida.

– Tällä hetkellä koulutustoiminta on keskeytetty ja omaa suojaa on vahvistettu. 

Suomen vahvuus alueella on 80 henkeä. Myös Ruotsilla, Tanskalla ja Norjalla on joukkoja alueella. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja