Pohjoismaiset ministerit kävivät ensimmäisen kriisipuhelunsa "kuumalla linjalla" – puolustusministeri Kaikkonen vihjaa, mistä on kyse: "Suojattu kuva- ja ääniyhteys"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen väläyttää kaikkia koskevia kutsuntoja – asepalveluksen muutoksia aletaan selvittää keväällä 10:24
MTV Uutisten Uutisextrassa vieraillut Kaikkonen väläytti myös kutsuntoja kaikille

Pohjoismaisten ministerien kuuma linja oli tänään käytössä ensimmäistä kertaa.

Pohjoismaiset puolustusministerit keskustelivat tänään Irakin kiristyneestä tilanteesta. Puhelu hoidettiin ensimmäistä kertaa pohjoismaiden omalla ”kuumalla linjalla”, joka on luotu kriisitilanteita varten.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ei paljasta tarkkoja teknisiä tietoja siitä, millaisella yhteydellä kuuma linja toimii. Hän kuitenkin kuvailee, että yhteys on ”paras mahdollinen”.

– Kyseessä on suojattu kuva- ja ääniyhteys. Näemme ja kuulemme toisemme reaaliaikaisesti, Kaikkonen kuvailee. 

Kaikkonen on tyytyväinen siihen, että pohjoismailla on oma salattu keino konsultoida toisiaan kriisitilanteissa.

– Turvallisuustilanne on ollut viime vuosina jännitteisempi ja on hyvä, että tarpeen tullen voimme käydä keskusteluja pohjoismaisten kumppaniemme kanssa. Nyt nähtiin, että Irakin tilanteeseen sitä voidaan käyttää. 

Keskustelujen sisällöstä Kaikkonen toteaa, että pohjoismaiden näkemyksen mukaan Irakissa täytyy edelleen jatkaa terrorismin vastaista taistelua yhteistyössä. Silti pohjoismaisten joukkojen turvallisuus täytyy huomioida.

– Tällä hetkellä koulutustoiminta on keskeytetty ja omaa suojaa on vahvistettu. 

Suomen vahvuus alueella on 80 henkeä. Myös Ruotsilla, Tanskalla ja Norjalla on joukkoja alueella. 

Lue myös:

    Uusimmat