Pohjoiseen tällä viikolla valahtava kylmä ja kostea ilmamassa vie Lapin helteet hetkessä – lämpötilat yltävät hädin tuskin kaksinumeroisiksi

Tämä viikko käristää Suomea etelästä pohjoiseen, mutta viikon lopussa Lapin lämmöt romahtavat kerralla totutumpiin lukemiin.

Lämpötilan huippulukemat kasvavat nousujohteisesti vielä huomisen ja perjantain, ja Suomessa hätyytellään jopa historiallisia lämpöennätyksiä. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas arvioi, että lämpötilat huipentuvat perjantaina, jonka jälkeen lämpimimmät säät jäävät taakse. Eri puolilla nähdyn kaltaisia 30-asteen lämpötiloja ei sunnuntain jälkeen luultavasti nähdä, ja helteetkin väistynevät ensi viikolla.

– Kuuman ilman ystävät, ottakaa ilo irti, Mäntykannas kannustaa.

Toivoa kuumasta säästä ei kannata hylätä, sillä helteet voivat Mäntykankaan mukaan osittain palata ensi kuun alussa.

Meret lämpimämpiä kuin tavallisesti loppukesällä

Lapissakin on saatu nauttia huomattavan lämpimistä säistä, ja helleraja on kulkenut Keski-Lapin tienoilla. Lauantaina Lappiin valahtaa Jäämereltä kuitenkinkin kylmä ja kostea ilmamassa, jonka seurauksena lämpötilat putoavat kymmenen asteen tietämille. Erityisesti pohjoisessa kannattaakin lämpimistä keleistä nauttivien ottaa lämmöstä kaikki irti.

Kuuma sää näkyy myös vesistöissä, sillä järvivesien lämpötilat nousevat kohti hellelukemia ja Suomenlahdenkin pintavedet ovat 20 asteen tuntumassa. Mäntykannas kertoo, että meret ovatkin lämpimämpiä kuin keskimäärin loppukesästä. Riskinä on, että sinilevät innostuvat lämpimistä säistä.

Lue myös:

    Uusimmat