Pohjois-Korea rahoittaa Kim Jong-unin sotavarustelua kryptovarkauksilla – "Maan ainoa merkittävä tulonlähde"

CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla 2:35
Katso, miten Yhdysvallat ja Etelä-Korea pyrkivät tukkimaan Pohjois-Korean rahahanat.

Viime vuonna Pohjois-Korea varasti arviolta 1,7 miljardin dollarin edestä kryptovaluuttaa, arvioi Chainanalysis-kryptoyritys.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean tiedustelupalvelut ovat selvittäneet laajaa kryptovarkauksien vyyhtiä, jonka takana Pohjois-Korean hallinnon uskotaan olevan.

Tiedustelutietojen mukaan ryöstösaaliilla rahoitetaan Kim Jong-unin sotilaallisia ohjelmia, kuten maan ydin- ja ohjusohjelmia.

Maan varastaman summan arvioidaan olevan lähes puolet viime vuonna maailmanlaajuisesti varastetusta 3,8 miljardin kryptopotista.

– Maan ainoa kestävä, jatkuva ja merkittävä tulonlähde on kryptovarkaudet, sanoo Harvard Kennedy School -koulun Korea-projektin johtaja John Park.

Muut asiat, kuten kaivostoiminta ja hiili- tai rautamalmikauppa vaatii maassa kymmenientuhansien orjatyöläisten panoksen.

–Tätä he voivat tehdä muutamien ihmisten voimin ja saada haltuunsa jättisummia, arvioi kryptovarkauksia tutkivan yrityksen työntekijä Nick Carlsen.

Tapaus viime vuodelta

Viime vuoden kesäkuussa yhdysvaltalainen kryptoyritys Harmony menetti hakkeroinnin seurauksena sata miljoonaa dollaria. Varkaat veivät pääosin Ethereum-kryptovaluuttaa.

FBI päätteli, että Pohjois-Korea oli vastuussa hakkeroinnista. Etelä-Korean tiedustelu ja Yhdysvaltojen kryptotutkijat pääsivät nopeasti tekijöiden jäljille.

Tutkijat tekivät iskun, joka vaati äärimmäistä tarkkuutta aikataulun osalta. 

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten verkko-operaatio toteutettiin.

Iskun avulla varastetusta summasta saatiin takaisin kuitenkin vain prosentti, eli miljoona dollaria.

Presidentti Joe Bidenin sisäpiiriläisten kanssa keskustelleen CNN:n toimittajan mukaan Pohjois-Korean kryptovarkaudet ovat jatkuvasti esillä myös presidentille esitettävissä tiedusteluraporteissa.

Lue myös:

    Uusimmat