Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelut alkoivat

Pohjois-Irlannin täysimittaiset rauhanneuvottelut aloitettiin tänään Belfastissa toiveikkaassa ilmapiirissä, kun pitkäaikaisen konfliktin kaikki osapuolet istuutuivat yhteiseen neuvottelupöytään lähes 30 vuotta kestäneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Neuvotteluihin osallistui kahdeksan eri puoluetta, jotka edustavat sekä Pohjois-Irlannin vähemmistönä olevia katolilaisia että protestanttienemmistöä. Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittista siipeä Sinn Feiniä edustava Martin McGuinness sanoi toivovansa, että nyt alkavat neuvottelut lopettaisivat väkivaltaisuudet saarella.

Britannian hallituksen edustaja Paul Murphy varoitti kuitenkin, että edessä ovat kuukausia kestävät rankat neuvottelut maakunnan tulevaisuudesta.
- Emme odota ihmeitä, hän totesi toimittajille.
Neuvotteluissa joudutaankin kuromaan umpeen valtavaa kuilua, sillä IRA vaatii brittivallan lopettamista ja protestantit sen säilyttämistä. Esillä ovat niin suunnitellun itsehallinnon järjestelyt kuin Pohjois-Irlannin suhteet Irlannin tasavaltaan.

Britannian pääministeri Tony Blair on asettanut tavoitteeksi, että sopimus syntyisi toukokuuhun mennessä. Jos Pohjois-Irlannin asukkaat hyväksyvät sopimuksen kansanäänestyksessä, se tuodaan Britannian parlamentin ratkaistavaksi.

Aseita riisutaan komission johdolla

Britannian ja Irlannin hallitukset ovat perustaneet erityisen aseriisuntaelimen, jonka on määrä saada sekä IRA:n että ääriprotestanttiryhmien terroristit luopumaan aseistaan neuvotteluprosessin aikana.

Juuri aseiden luovuttamisesta syntynyt kiista jarrutti pitkään rauhanneuvottelujen aloittamista. Protestantit sanovat tuntevansa elämänsä uhatuksi niin kauan kuin IRA:lla on aseensa, mutta IRA kieltäytyy luopumasta niistä ennen sopimuksen syntymistä. Alustavia keskusteluja rauhanneuvottelujen muodosta käytiin yli vuoden ajan, pääosin ilman Sinn Feiniä. Sopu neuvottelujen aloittamisesta syntyi pari viikkoa sitten.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat