Pohjanmaalaiskylän asukas: "Ihmetyttää miksi rokotusasiassa ei haluta suojella omia ja toisten lapsia"

Pohjanmaan rannikkolla rokotevastaisuus on kasvanut 2:07

Tuhkarokkotapauksen takia valtakunnan valokeilaan noussut Risohällin pohjanmaalaiskylä Luodon kunnassa on yhteisöllinen ja talkoohenkinen, kertoo kylässä kesästä lähtien perheensä kanssa asunut Sara Åström.

–  Se onkin hieman ihmetyttänyt, että kun muuten toisista ihmisistä välitetään todella paljon, miksi tässä rokotusasiassa ei haluta suojella omia ja toisten lapsia, Åström sanoo.

Åströmillä on kaksi alakouluikäistä lasta. Tuhkarokkoon sairastunut esikoululainen ei ole ollut samassa koulurakennuksessa, mutta kylänraitilta monet perheet tuntevat toisensa. Myös rokotuksiin liittyvät valinnat tunnetaan, koska lapset ovat koulussa puhuneet niistä paljon keskenään, Åström sanoo.

–  On siis selvinnyt jo aiemmin, että tartunta voi tulla myös tänne, hän kuvailee.

Rokotuksiin liittyvät aikuisten keskustelut ovat ajoittain nousseet esiin lähinnä netissä.

Åströmin perhe on asunut myös ulkomailla ja siksikin lapset on rokotettu. Sen sijaan Åström huomasi vuosikymmen sitten puutteen omassa rokotussuojassaan. Hän oli saanut lapsena esimerkiksi tuhkarokolta suojaavan MPR- eli kolmoisrokotteen, mutta sen toinen rokotuskerta oli jäänyt väliin.

–  Luulin, että kaikki rokotukseni ovat kunnossa. Tilanne voi olla sama monilla 1970-luvulla syntyneillä. Toivon, että aikuiset ottaisivat vastuun omistakin rokotuksistaan, hän sanoo.

Rokotuksen puuttumisesta ei Åströmin mielestä pidä olla häpeissään.

–  Sehän on tosi hyvä, jos hoitaa asian kuntoon, vaikka nyt myöhemminkin.


Lue myös:

    Uusimmat