Lääkäri: Luodon esikoulussa ainakin 10 rokottamatonta lasta – rokottamattoman lapsen pelätään altistaneen jopa satakunta ihmistä tuhkarokolle

Pohjanmaan rannikkolla rokotevastaisuus on kasvanut 2:07

Pohjanmaalla sijaitsevassa Luodon esikoulussa on ollut ilmeisesti ainakin 10 rokottamatonta lasta, sanoo Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalveluyhtymän (Soite) lastentautien ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros STT:lle.

Päiväkoti ja esikoulu sijaitsevat samassa rakennuksessa. Rokottamattomille on tarjottu vasta-ainesuojaa ja rokotetehostetta. Suurin osa on suhtautunut positiivisesti tehosteisiin ja ottanut ne vastaan, Blanco Sequeiros kertoo.

Rokottamattomien lasten määrästä uutisoi ensin Iltalehti.

Altistuneita voi silti olla enemmän. Tuhkarokkoon sairastuneen, rokottamattoman lapsen pelätään altistaneen jopa satakunta ihmistä tuhkarokolle. Lapsen uskotaan altistuneen tuhkarokolle ulkomaanmatkalla.

Uusia, vahvistettuja tuhkarokkotapauksia ei ole vielä tullut tietoon.

Kunnassa sekä lapsen käymä Risön esikoulu että muut kunnan koulut ovat tänään normaalisti auki, sanoo Risö skolanin rehtori Kari Rönnqvist STT:lle.

THL:n erityisasiantuntijan Mia Kontion mukaan yleinen toimenpide näissä tapauksissa voi olla, että altistuneet tai rokottamattomat lapset jäävät kotiin.

Rönnqvist ei voi kommentoida, onko lapsia jäämässä tänään kotiin sairastumisen takia.

Kontion mukaan vielä ei ole tiedossa, paljonko altistuneita tai rokottamattomia tarkalleen ottaen on. Asia selvinnee tänään.

Rönnqvistin mukaan esikoulussa opiskelee hieman yli 20 lasta. Läheisessä peruskoulussa opiskelee yli 100 lasta, mutta se sijaitsee kilometrin päästä esikoulusta.

– Vanhemmat ovat olleet tilanteen huomioon ottaen rauhallisia. Päivitämme vanhempia jatkuvasti. Olemme johtavan lääkärin kanssa käyneet toimintaohjeita läpi, hän sanoo STT:lle.

Alhainen rokotekattavuus

Luodon kunnassa on varsin matala rokotuskattavuus, vain 75 prosenttia vuonna 2015 syntyneiden lasten joukossa.

Kontion mukaan ihmiset jättävät ottamatta rokotuksia yleensä kahdesta syystä. Ensimmäiset syyt ovat ideologisia, eli rokotteista uskotaan olevan haittaa. Toinen syy taas on, että rokotteen ottaminen unohdetaan esimerkiksi lapsen sairastelun takia.

– Osa vanhemmista on myös hämmentyneitä, kun rokotteista tulee erilaista tietoa useista eri lähteistä. Tätä viranomaiset yrittävät sitten oikean tiedon jakamisella ehkäistä, hän sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat