Pohjanlahden mysteerivuodon selvittely jatkuu – suomalaisvarustamo kertoo vuodosta laivassaan, mutta kiistää olevansa syyllinen päästöön

Tuntematonta ainetta vuotanut Pohjanlahteen – tältä paikalla näyttää 1:55
Katso video: Tältä tuntemattoman aineen vuoto näyttää Pohjanlahdella.

Eilen uutisoitiin laajalti Pohjanlahdella havaitusta tuntemattoman aineen vuodosta Suomen ja Ruotsin aluevesillä. Vuodon aiheuttajaa on yritetty selvittää toissapäivästä lähtien.

Tänään Helsingin Sanomat nimesi Länsi-Suomen merivartioston tietoihin perustuen, että havaintojen taustalla voisi olla rautamalmi, joka olisi peräisin puskuproomuyhdistelmä Rautaruukki-Botnialta.

Aluksen omistaja ESL Shipping kuitenkin kiistää tänään, että meressä kelluva lautta olisi peräisin heidän vuodostaan. ESL Shipping kertoo aluksen havainneen eilen aamulla pienen lastivuodon, jossa yrityksen meriympäristölle vaarattomaksi kertomia rautapellettejä olisi päätynyt mereen.

– Alustavien tutkimusten perusteella vuodon syynä on ritilän irtoaminen lastitilan viemärikaivosta, joka johtaa lastitilasta mereen, tiedotteessa kuvaillaan.

Miehistö asensi putkeen tilapäisen tulpan. Vuoto ei yrityksen mukaan vaarantanut aluksen tai miehistön turvallisuutta.

Yritys kertoo tiedotteessa, että alus otti normaalin prosessin mukaisesti yhteyttä Suomen ja Ruotsin viranomaisiin varmistaakseen, ettei tapauksella ole yhteyttä Pohjanlahdella havaittuun ympäristöpäästöön. Se pitää Helsingin Sanomien sivuilla julkaistun uutisen tietoja virheellisinä, koska siitä voisi tulkita heidän aluksensa olevan syyllinen havaittuun ympäristöpäästöön.

– Ruotsin merivartioston mukaan on erittäin epätodennäköistä, että lastivuodolla olisi yhteyttä Pohjanlahden ympäristöpäästöön, yhtiö kirjoittaa.

– Olemme aina avoimesti yhteydessä viranomaisiin poikkeamiin liittyen, ja pidämme valitettavana, että sen seurauksena leviää virheellistä tietoa, sanoo ESL Shipping Oy:n toimitusjohtaja Mikki Koskinen tiedotteessa.

Länsi-Suomen merivartiosta kerrottiin ennen tiedotetta MTV Uutisille, ettei siellä ole tuoreita tietoja tapauksesta tai sen mahdollisesta syystä. Päästön laatu selvinnee laboratoriotuloksissa noin viikon kuluttua.

Laaja tuntemattoman aineen vuoto Pohjanlahdella 0:44
Näin asiasta uutisoitiin eilen.

Lue myös:

    Uusimmat