Mainos

Pohjalainen ja Ilkka: Toimittajat pyysivät asiakirjoja poliisista tehdyistä kanteluista – Poliisi lähetti lähes 1 500 euron laskun

Sanomalehdet Pohjalainen ja Ilkka saivat Pohjanmaan poliisilaitokselta lähes 1 500 euron suuruisen laskun. Taustalla oli viranomaiselle tehty mittava tietopyyntö. Lehdet kertovat asiasta verkkosivuillaan.

Pohjalaisen mukaan lehdet olivat pyytäneet poliisilta tietoja poliiseista tehdyistä kanteluista vuoden 2014 alusta lähtien. Huhtikuun alussa tehdyllä tietopyynnöllä oli tarkoitus läpivalaista alueen viranomaistyötä.

Pohjalaisen mukaan poliisista kerrottiin, että tietojen toimittaminen voi maksaa. Yllätys lehtien toimituksissa oli kuitenkin suuri, kun sähköpostiin asiakirjojen perästä saapuneen laskun suuruus paljastui.

Poliisi oli toimittanut Pohjalaiselle ja Ilkalle 123 eri tapaukseen liittyvät asiakirjat. Niistä oltiin vailla yhteensä 1 452,50 euroa.

Laskun periminen on laillista

Pohjanmaan poliisilaitos perusteli laskua asiakirjojen määrällä sekä salassa pidettävien ja yksityisyyden suojaan liittyvien poistettavien osien runsaudella sekä sillä, että salassa pidettävien osien poistaminen tuotti vaivaa, Pohjalainen kertoo.

Pohjalaisen mukaan poliisi on kertonut, että asiakirjojen noutamiseen ja poistettavien osien peittämiseen käytettiin yhteensä 27 tuntia. Lisäksi poliisilakimies kävi paperit läpi, mikä vei yhteensä 14,5 tuntia. Poliisin mukaan lasku olisi ollut työmäärän perusteella vieläkin suurempi, mutta sitä kohtuullistettiin puoleen.

Laskun periminen on laillista. Ilkan päätoimittaja vaati laskuun oikaisua Pohjanmaan poliisilaitokselta, mutta vaatimus hylättiin.

Oikeustoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, toimittaja Rami Mäkinen pitää laskua kuitenkin ongelmallisena sananvapauden kannalta. Isot laskut voivat nostaa kynnystä tehdä tietopyyntöjä viranomaisille. Hänen mukaansa tietojen toimittamisen pitäisi kuulua poliisin perustehtäviin eikä niistä saisi periä erityishintaa.

– Heillä täytyy olla arkistoituna kanteluratkaisut sillä tavalla, että ne löytyvät ilman suurempaa vaivaa. Ei siitä voi laskuttaa, että viranomainen hoitaa perustehtäväänsä, Mäkinen sanoo lehtien haastattelussa.

Sekä Poliisihallituksen että Journalistiliiton edustajat ovat sitä mieltä, että lehtien ja poliisin olisi ollut syytä neuvotella asiasta tarkemmin.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.