Poliisit-tv-sarja lopetetaan – oikeusasiamies moitti salaisten tietojen päätymistä kuvausryhmälle

Vuodesta 2009 tehty Poliisit-tv-sarja lopetetaan, kertoo Poliisihallitus. Sarjan 14. tuotantokausi jää viimeiseksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Oikeusasiamies antoi joulukuussa ratkaisun, jonka mukaan ohjelman tekemiseen osallistuneet tuotantoyhtiön edustajat ovat voineet joissain tilanteissa saada salassa pidettävää tietoa muun muassa poliisien virka-asuihin kiinnitettyjen mikrofonien kautta.

Oikeusasiamiehen selvitysten mukaan poliisi oli pyrkinyt salassapidon turvaamiseen, mutta järjestely ei ole kuitenkaan ollut aukoton.

– Useiden poliisilaitosten selvitysten mukaan ”ei voida poisssulkea”, ”on mahdollista” tai on ”vähintäänkin ilmeinen vaara”, että ohjelman tekijät voivat joissain tilanteissa saada salassa pidettävää tietoa. Totean, että salassapito- ja vaitiolovelvotteiden takia näin ei saisi tapahtua, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen sanoi ratkaisussaan.

Lisäksi oikeusasiamies näki ongelmallisena, että kuvattavilta henkilöiltä ei pyydetty suostumusta sarjassa esiintymiseen.

– Tietyllä tavalla ohjelmaa tuotetaan näiden henkilöiden yksityisyyden suojan vaarantumisen kustannuksella.

Sarjaa tehty 14 vuotta

Poliisihallituksen vt. viestintäpäällikkö Eriikka Koistinen sanoo MTV:lle, ettei sarjan tekeminen olisi enää ollut oikeusasiamiehen ratkaisujen jälkeen mahdollista. Oikeusasiamies on antanut kaksi ratkaisua sarjaan liittyen vuosien varrella.

– Tätä on 14 vuotta tehty, ja sinä aikana on lainsäädäntökin ehtinyt muuttua. Tietosuojaan liittyvät asiat ovat tulleet eri tavalla keskiöön.

Tietojen salassapidosta on huolehdittu muun muassa tuotantoyhtiöitä sitoneilla salassapitosopimuksilla. Kuvausryhmän jäsenistä on tehty turvallisuusselvitykset. Poliisilla on ollut oikeus esikatsella jaksojen sisältöjä ja tarvittaessa poistaa tai muokata kohtia, joissa jaksoissa nähtyjen yksityisyyden suoja vaarantuisi.

Poliisihallituksen asiantuntija on myös esikatsellut kaiken kuvatun aineiston ennen kuin se on mennyt editoitavaksi tuotantoyhtiöille.

"Poliisin työ on muutakin"

Koistisen mukaan poliisihallituksen viestinnässä on pohdittu jo ennen lopetuspäätöstä, että sarjasta välittyy poliisin työstä hyvin yksipuolinen kuva. Sarjan lopettamisesta on keskusteltu myös poliisin johtoryhmässä.

– Siinä näkyy kentän arki, mutta poliisin työ on paljon muutakin. Se ansaitsisi tulla monipuolisemmin kuvatuksi.

Poliisiammattikorkeakouluun viime vuonna hakeneista 60 prosenttia sanoi, että keskeisimpiä poliisin ammattiin hakeutumisen syitä on ollut Poliisit-sarja.

– Se ei kuitenkaan näytä, mitä kaikkea arki on, että esimerkiksi poliisit joutuvat tekemään paljon paperityötä. Siitä ei saisi kovin hyvää tv-sarjaa.

Jatkossa viestintää aiotaan keskittää poliisin some-kanaviin, jotta nuoret saisivat jatkossakin tietoa poliisin työstä. Näillä näkymin some-tiedottamista hoitavat jatkossa vain poliisin henkilöstöön kuuluvat.

Sarjaa on esitetty Nelosella ja Ruudussa. Sarjan tuotannosta on vastannut Aito Media, joka on yksi Suomen suurimmista tuotantoyhtiöistä.

Lue myös:

    Uusimmat