Pohditko ensiasunnon ostoa? Huomioi tämä!

Nuorena ensiasunnon ostaneet pääsevät hemmottelemaan itseään vanhempana, kertoo Kiinteistömaailman teettämä kysely.

Tutkimusyhtiö YouGov tutki Kiinteistömaailman toimeksiannosta omistusasunnossa asuvien yli 55-vuotiaiden suomalaisten asumisen haaveita ja toiveita. Lähinnä verrattiin kahta ryhmää – vielä työelämässä olevia ja eläkeläisiä.

Kiinteistömaailmanteettämässä kyselyssä selvitettiin muun muassa ikääntyvien rahankäyttöä. Asumiskustannusten ja muiden pakollisten menojen jälkeen niin eläkkeellä kuin yhä työelämässä olevista suurin osa käyttää rahaa eniten harrastuksiin ja matkusteluun. Seuraavaksi eniten rajaa käytetään lasten, lastenlasten tai muiden sukulaisten taloudelliseen tukemiseen sekä itsensä hemmotteluun ja luksukseen.

Haave vapaa-ajanasunnosta siintää varttuneista työikäisistä vielä joka neljännen mielissä.

– Tässä ikäluokassa asuminen ei ole enää taloudellinen kysymys. Omistusasunnon aikanaan hankkineilla on suuremmat mahdollisuudet itse valita missä ja miten he asuvat, sillä kerran maksettu asunto tuo huolettomuutta ja mahdollisuuksia aivan toisella tavalla kuin vuokralla asuminen eläkeiässä. Ensiasunnon hankkimista puntaroivien on syytä ajatella tulevaisuuttaan myös tältä kannalta, muistuttaa Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Asuntovarallisuus luo turvaa yli 55-vuotiaille

Työelämässä olevista kolmannes sanoo asunnonvaihdon olevan vielä edessä, eläkkeellä olevista joka kuudes. Muutokset elämäntilanteessa ovat asunnonvaihdon suurimmat syyt molemmille kohderyhmille, kun taas nykyisen asunnon kalleus tai halu muuttaa vuokralle eivät ole käytännössä syitä asunnon vaihtoon juuri kenellekään. Myöskään tarve asuntovarallisuuden realisointiin ei ole asunnonvaihdon taustalla.

Kysyttäessä miksi kohderyhmällä ei ole muuttoaikeita, nousee varsinkin eläkkeellä olevien kohdalla selkeimmäksi syyksi halu asua ”kotona” ja pysyä tutuissa ympyröissä. Tämä korostuu etenkin miesvastaajien kohdalla. Naiset puolestaan epäilevät muuttamisen järkevyyttä ja mahdollista viihtymistä uudella asuinalueella tai asunnossa.

Uuden asunnon tärkeimpiä kriteereitä puolestaan ovat palvelujen läheisyys, hyvät kulkuyhteydet ja se, ettei asunnossa ole remonttihuolia. Eläkkeellä olevat toivovat myös, että asunnossa on panostettu esteettömään liikkumiseen. Paluusta synnyinseuduille haaveilee ainoastaan neljä prosenttia vastaajista.

– Senioritalot vastaavat juuri näihin esitettyihin kriteereihin, ja tutkimuksessa 39 prosenttia vastaajista kertoi, että voisi olla kiinnostunut tämäntyyppisestä asunnosta, Hämäläinen kertoo.


MTV3/Jokakoti

Lähde: Kiinteistömaailma

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat