Pitäisikö nuoren vesipiipun käytöstä huolestua?

Vesipiiput yleistyvät kovaa vauhtia myös Suomessa. Parin vuoden sisällä Yhdysvalloissa, Etelä-Euroopassa ja Tanskassa nuorison suosioon nousseet vesipiiput ovat rantautuneet myös suomalaisnuorison käyttöön.

– Nuorten terveystapatutkimuksessa tätä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa, ja kävi ilmi, että 18-vuotiaista neljännes on kokeillut sitä kerran tai pari, kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut asiantuntija-tutkija Hanna Ollila Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Vesipiipun historia ulottuu kauas. Vesipiipulla on ollut tuhansia vuosia vahva rooli muun muassa itämaisissa kulttuureissa. Useimmiten siinä poltetaan maustettua tupakkaa. Makuvaihtoehtoja löytyy nykyään laajalti aina omenasta cappucinoon.

– Se on ollut aikoinaan suosittu etenkin naisten keskuudessa. Sitä poltettiin muun muassa haaremeissa, mutta nyt se on siirtynyt myös miesten käyttöön. Vesipiipun polttaminen on sosiaalinen tapahtuma, tietynlainen rauhoittumiskeino, kertoo dosentti Mikko Salasuo nuorisotutkimusverokostosta.

Käyttääkö teinini marihuanaa?

Moni mieltää vesipiipun huumeiden käytön välineeksi. Salasuon mukaan Aasiasta tuoduilla koristeellisilla vesipiipuilla harvemmin poltellaan mitään tupakkaa vahvempaa.

– Itsekin olisin varmaan vielä pari vuotta sitten kytkenyt vesipiiput samaan bongin kanssa, jolla poltetaan hasista ja marihuanaa. Juttelin vastikään erään nuoren miehen kanssa, joka oli hankkinut kolme vuotta sitten vesipiipun ja kysyin, että polttaako hänen tuttavapiirissään nuoret näillä marihuanaa? Vastaus oli, että siihen käytettävät välineet ovat aivan erilaisia.

"Vesipiipussa samanlainen terveysvaara kuin tupakassa"

Tutkija Hanna Ollila kuitenkin muistuttaa, että poltettiin tupakka missä muodossa tahansa, on sillä aina terveysvaikutuksia.

– Vesihöyryn seassa tulee häkää ja nikotiinia, eli ihan samanlaisia yhdisteitä kuin tehdasvalmisteista tupakkaakin poltettaessa.

Ollila ei halua ottaa suoraa kantaa siihen, pitäisikö vesipiiput kieltää. Salasuon suhtautuminen on sallivampi.

– Vesipiipun tupakasta erottaa se, että vesipiipun poltto on enemmänkin sosiaalinen tapahtuma, jossa keräydytään esimerkiksi kerran viikossa piipun ääreen ja poltetaan se yksi piipullinen. Aika harva kantaa sitä mukanaan vaikka työpaikalle.

– Mielestäni terveyshaitta on vähäinen, jos sitä polttelee kerran viikossa. Riski tästä tupakointikoukkuun jäämiseen on mielestäni pieni tai olematon, Salasuo jatkaa.

– Toistaiseksi näistä ei ole vielä yksittäistä tutkimustietoa. Vesipiipun terveysvaikutukset liittyvät luonnollisesti siihen, kuinka usein sitä käytetään. Periaatteessa siinä on olemassa samat vaarat kuin mitä muihinkin tupakkatuotteisiin liittyy.

Katso dosentti Mikko Salasuon ja THL:n asiantuntija-tutkija Hanna Ollilan haastattelu: (Huomenta Suomi 7.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat