Pintakosteusmittaus

Hei! Olen ostamassa asuntoa ja haluaisin pintakosteusmittaajan tarkistamaan kylpyhuoneen, pikaisesti, mistä sellaista voisi kysyä?
t.Marika
Kiitoksia kysymyksestä. Kosteusmittarin saa nopeimmin ja edullisimmin paikkakunnan rakennuskonevuokraamosta. Ammattilaisen palvelut löytyvät keltaisilta sivuilta ja Kaupunki-Infosta.

Pintakosteusmittauksessa on vain sellainen ongelma, ettei se luotettavasti kuvaa paljon mitään. Viisari värähtää tai sitten ei. Kumpikaan ei paljon kerro mahdollisista ongelmista.

Jos suihkua on käytetty ja mittari osoittaa kosteutta, se kertoo vain sen, että suihkua on käytetty. Toisaalta pintamittari voi olla nollilla, mutta rakenteen kosteus onkin syvemmällä kuin mittari havaitsee.

Ainoa luotettava menetelmä on porata rakenteeseen reikiä, tilkitä ne esim. vahalla ja mitata kosteus aikaisintaan noin viikon kulutta. Käytännössä tähän tuskin on mahdollisuutta.

Ostajan kannalta pinnalliset mittaukset ovat siinä harhaanjohtavia, että hyvästäkin kohteesta saattaa tehdä täysin virheellisen johtopäätöksen eli hylätä todella mielenkiintoisen asunnon sellaisen arvon vuoksi, joka olisi helposti korjattavissa.

Muutoinkaan vastuita sen enempää myyjän kuin ostajankaan puolelta ko. mittaukset eivät poista tai lievitä.

Jos tuon tilanteen järkevästi haluaa hoitaa, on sekä ostajan että myyjän kannalta mielekästä käyttää kuntoarvioijaa, jonka kustannukset jaetaan puoliksi, jos kauppa syntyy. Näin ostajalle tulee mahdollisimman tarkka mielikuva ostettavasta tavarasta ja myyjä vapautuu käytännössä tietämättömyydestä johtuvista vastuista. Toisaalta jos mittauksia ei tehdä ja jälkeenpäin rakenteista löytyy asunnon iän ja hinnan huomioiden asiaan kuulumattomia todellisia vaurioita, vastaa näiden kustannuksista myyjä vähintäänkin joiltakin osin.

Asuntokaupassa on ostajan syytä muistaa, että asunnon hinta kuvastaa myös sen kuntoa. Jos hinta on priimatasoa, tulee kunnon vastata tätä. Jos hinta on alueen ja asuntotyypin keskihintaa alempi, tulee hyväksyä myös jossakin määrin kuluneisuutta ja vaurioita.

Jos on syytä epäillä kylpytilan kuntoa, kannattaa varata omaan budjettiin rahat kylppärin kunnostukseen asunnon oston jälkeen. Markkinatilanteesta riippuen tämän voi yrittää huomioida asunnon ostohinnassa, mutta aina se ei ole mahdollista. Joku muu voi olla kiinnostunut asunnosta enemmän.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja