Pimeää kultaakin sisämarkkinoilla

Suomen talousrikossyyttäjät selvittelevät parhaillaan kultakauppaan liittyviä veropetosketjuja. Monitasoisissa myyntiketjuissa arvonlisäveroa on ilmeisesti jätetty tilittämättä miljoonien markkojen arvosta. Arvokasta tavaraa on siirretty EU:n sisämarkkinoilla maasta toiseen.

Pirkanmaan talousrikossyyttäjän mukaan Tampereen käräjäoikeuteen on tulossa toukokuun puolivälin tienoilla kultakauppajuttu, jossa maksamatta jätetyn arvonlisäveron määräksi arvioidaan 1,5 miljoonaa markkaa. Arvolisävero on 22 prosenttia.

Alkukesästä Tampereella alkaa toinen kultakauppaan liittyvä oikeudenkäynti. Siinä ketjussa tilittämättä jääneen arvonlisäveron määräksi epäillään noin 2 miljoonaa markkaa.

Samanlaista petollista liiketoimintaa on ilmeisesti harjoitettu ainakin matkapuhelimilla. Puhelinkaupoissakin maksamattoman arvonlisäveron arvo lienee miljoonia markkoja. Matkapuhelinsyytteet ehtivät oikeuteen myöhemmin tänä vuonna.

Kultaharkkoja helppo viedä

Yhtä suurta kultaharkkojuttua käsiteltiin käräjäoikeudessa viime vuonna. Oikeuskäsittely alkoi Helsingissä vuoden 1996 lopulla, mutta jatkokäsittely siirrettiin Tampereelle.

Pirkanmaan talousrikossyyttäjä Kari Laaja kertoo, että kahdella uudella jutulla ei ole yhteyttä viimevuotiseen harkkojuttuun. Uusissa tapauksissa ei ole havaittu myöskään keskinäistä yhteyttä. Ne ovat myös menetelmiltään hieman erilaisia.
-EU-alueella tavarat kulkevat ilman rajoja. Kauppaa voi käydä esteittä ja laillisesti, kunhan arvonlisävero maksetaan kohdemaassa. Tuote voidaan myydä arvonlisäverottomana toiseen maahan. Tässä juuri piilee ansa, Laaja selvittää.

Laajan mukaan oikeuteen tulevissa tapauksissa on käytetty kullan vastaanottajina yhtiöitä, jotka ovat eläneet vain muutaman kuukauden.
-Hyöty tulee nimenomaan siitä, että tavara ostetaan toisesta EU-maasta arvonlisäverottomana ja sitten myydään täällä arvonlisäverolliseen hintaan. Alv pitää tilittää valtiolle, mutta sitä ei ole aiottukaan tehdä, Laaja epäilee.

Kulta taottu jo koruihin

Syyttäjän mukaan loppukäyttäjät ovat rehellisiä kultaseppiä, jotka ovat maksaneet raakakullasta verollisen hinnan. Välittäjä on kerännyt rahat, mutta ei ole tilittänyt veroa valtiolle, vaan on hävinnyt ajautumalla konkurssiin.

Tällaista kultaa on vähittäismyynnissä monissa koruissa. Syyttäjän mukaan arvonlisäveron kierto ei ole pelkästään kultakaupan asia. Kultaa on kuitenkin helppo kuljettaa. Salkkuun mahtuu tavaraa satojentuhansien markkojen arvosta.

Toukokuun puolivälissä Tampereen käräjäoikeudessa alkavassa jutussa on yksi vastaaja Pirkanmaalta. Toisessa tapauksessa epäiltyjä on neljä. He ovat kotoisin eri puolilta maata. Heistä osa oli poliisitutkinnan aikana vangittuna, mutta nyt he ovat vapaana.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat