Pim! Olet hypnotisoitu!

Lavalla on joukko ihmisiä, jotka istuvat tuoleilla. Yksi kävelee heidän selkänsä takana ja koskettaa hellästi yhtä istujista. Istuja nousee ylös ja alkaa tanssia omituisesti. Yleisöä naurattaa. Hetkeä aikaisemmin tanssija oli vannonut, ettei koskaan tanssisi, mutta nyt hän on hypnoosissa.

Hypnoosi on ilmiö, joka esiintyy säännöllisin väliajoin viihdeteollisuudessa. Hypnoosi vilisee television rikossarjoissa ja viihdeohjelmissa. Mitä hypnoosi oikein on? Onko todella mahdollista hypnotisoida joku käyttäytymään kuin hullu vai onko kyseessä suuri huijaus? Entä auttaako hypnoosi tupakoinnin lopettamiseen?

– Hypnoosi on syvän rentoutumisen tila, jossa kommunikointi muuttuu ja on helpompi keskustella keskittyen esimerkiksi vain yhteen tiettyyn asiaan, määrittelee tutkimusprofessori Hannu Lauerma, joka toimii myös vastaavana ylilääkärinä Psykiatrisessa vankisairaalassa.

Lauerma kertoo, että joillain ihmisillä on kyky siirtyä syvempään transsitilaan hypnoosin avulla. Nämä ihmiset kykenevät siirtymään hallusinatoriseen transsiin, jossa voi kokea asioita, niin kuin ne kokisi todellisuudessa tai unessa.

Tyypillisesti hypnoosissa ollaan muutamista minuuteista muutamiin kymmeniin minuutteihin. Hypnoosiin ei kuitenkaan voi jäädä.

– Esimerkiksi virtsaamispakko herättää ihmisen tai joskus käy niin, että hypnoosista suoraan nukahtaa ja sitten unesta herää normaalisti.

– Lähes kenet tahansa pystyy hypnotisoimaan, muttei kuitenkaan aivan kaikkia, Lauerma toteaa.

Ihmistä ei voi hypnotisoida ilman tämän omaa tahtoa. Hyvin epäluuloinen tai haluton ihminen ei mene hypnoosiin. Lauerma kertoo myös, että selkeästi vajaamieliset ja osa paranoidisti mielisairaista eivät kykene vaipumaan hypnoosiin.

Helppoa kuin veitsellä leikkaisi

Kuva: Futureimagebank

Lauerman mukaan hypnotisointi on itsessään hyvin helppoa.

– Se vaatii jonkin verran kokemusta ja tietoa, muttei mitään erityiskykyjä. Hypnotisointi vaatii lähinnä kyvyn rauhoittua, kommunikoida rauhallisesti sekä halun kommunikoida toisen ihmisen kanssa. Varsinainen ongelma on siinä, että hypnoosiin saattaminen on helppoa, muttei se tee kenestäkään vielä pätevää.

Lauerma vertaakin hypnotisoimista veitsellä leikkaamiseen:

– Se että osaa leikata veitsellä makkaraa tai lihaa, ei vielä tee kenestäkään kirurgia tai koristepuuseppää.

Pim, olet nokikana!

Hypnoosin tunnetuin muoto on sen viihdekäyttö ja niin kutsuttu lavahypnoosi. Lauerma on pahoillaan tästä, sillä viihdekäytössä käytetty hypnoosi tuo usein kielteistä mainetta hoidolliselle, tieteelliselle hypnoosille. Mutta onko lavahypnoosi totta vai huuhaata?

— Lavahypnoosi perustuu siihen, että on riittävän suuri yleisö. Kun koolla on vähintään sata ihmistä, on jokseenkin pomminvarmaa, että joukossa on muutamia, jotka ovat kykeneviä menemään hyvin syvään hypnoosiin tai heittäytymään ihan viihteen vuoksi semmoiseen rooliin, jossa esiintyy annettujen hassuttelujen mukaisesti.

Lauerman mukaan lavahypnoosi on tavattoman yksinkertaista puuhaa.

– Ensin pidetään hauska ja mukaansatempaava esitelmä hypnoosista, jonka perään kysytään: "Onko vapaaehtoisia?" Yleisön joukosta nousee silloin ne, jotka ovat kaikista herkimpiä johdatteluille. Tämän jälkeen tehdään muutamia esikokeita. Ne, jotka eivät reagoi riittävän selkeästi, viitataan istumaan vieressä tuoleilla ja keskitytään niihin, jotka ovat halukkaita ja hyvin herkkiä tähän showpuoleen. Ei se ole sen kummempaa.

Hypnoosilla hallitseminen

Kuva: Futureimagebank

Mutta voiko hypnoosilla sitten hallita toista ihmistä? Hypnotisoiminen itsessään perustuu vapaaehtoisuuteen, muistuttaa Lauerma. Hän kertoo, että on harvinaista, muttei täysin mahdotonta, että jos ihmistä hypnotisoidaan hyvin pitkään, hänelle tulee muistikatkoja siitä ajasta, jolloin hän on hypnoosissa. Tällaisessa tilanteessa ei ole mahdotonta syöttää ihmiselle sellaisia uskomuksia tai toimintatapoja, jotka ovat hänelle alun perin vieraita.

– Mitä enemmän annettu suggestio on ristiriidassa oman moraalin kanssa, sitä suurempi vastustus siihen kohdistuu. Mutta hyvin herkkien koehenkilöiden tai potilaiden osalta hypnoosin väärinkäyttö ei ole mahdotonta. Sen takia hypnoosin pitäisi aina olla valvottujen terveysalan ammattilaisten käytössä. Semmoisten käytössä, joilla on koulutus, ammattietiikka ja joita valvovat viranomaiset.

Lauerma kertoo kuitenkin niin kutsutuista hypnoosivirtuooseista, eli henkilöistä, jotka ovat suggestioherkkyyden ääripäässä. Tieteellisessä aivotutkimuksessa on esimerkiksi käytetty hypnoosivirtuooseja, jotka saadaan hypnoosiin ja pois hypnoosista erittäin nopeasti. Heidän avullaan on onnistuttu kuvantamaan sitä, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu hypnoosin aikana.

Hypnoosi hoitokeinona

Tieteellistä hypnoosia käytetään hoitokeinona. Kivun lievityksessä hypnoosi on erittäin käyttökelpoinen metodi, mutta silloin on tärkeä tietää kivun aiheuttaja. Hypnoosilla hoidetaan myös erilaisia pelkoja ja traumoja, kuten esimerkiksi hammaslääkäripelkoa, ahtaanpaikan kammoja ja muita pelkotiloja. Hypnoosi toimii hyvin myös unettomuuden hoitoon.

Lähes kymmenen vuoden ajan hypnoosihoitoja saanut Jyrki Koivukangas kertoo, että hypnoosista on ollut hänelle apua. Koivukangas joutui vakavaan auto-onnettomuuteen vuosia sitten ja on sen jälkeen kärsinyt muun muassa kroonisesta kivusta, unettomuudesta ja painajaisista. Hypnoosin avulla hän oppi rentoutumaan illalla niin, että pystyi nukahtamaan ja herättämään itsensä ajoissa, jos uni uhkasi muuttua ahdistaviksi painajaisiksi.

– Nykyään hoito on keskittynyt enimmäkseen kivun hallintaan ja sen avulla on saatu kevennettyä kipulääkkeitteni käyttöä. Kipua pystyy säätelemään itse tiettyyn rajaan asti. Omalla kohdallani vartalossani ei juuri ole murtumatonta kohtaa auto-onnettomuuden jälkeen. Eli kolotuksia on lähes joka raajassa. Mutta hypnoosin avulla särkevien paikkojen tai pisteitten kohtaa on pystytty joko rajaamaan, sulkemaan pois tai särkevää kohtaa on laajennettu niin, että kipu on hävinnyt, kertoo Koivukangas.

– Viime syksynä jalkateräni murtui. Käytin keppejä, mutta hypnoosin jälkeen jalkaa ei enää särkenyt, vaan kipu siirtyi pisteeksi peukalooni, eli paikkaan, jossa se ei häiritse.

Käytöskoulu ja riippuvuudet

Shutterstock

Koivukangas kertoo, että hypnoosista on myös apua sellaisille ihmisille, jotka haluavat muuttaa jotain käytöksessään. Itse hän sai avun väkivaltaiseen käytökseensä.

– Aiempi parisuhteeni oli molemminpuolisen parisuhdeväkivallan sävyttämä. Hypnoosissa aloimme muodostaa hoitavan lääkärin kanssa ennaltaehkäiseviä käyttäytymismalleja, joilla pääsen väkivaltaisesta tilanteesta irti. Vältän väkivaltaa kaikissa sen muodoissa ja voin ainoastaan puolustautua uhkaavissa tilanteissa.

Riippuvuuksien hoidossa, kuten esimerkiksi tupakoinnin lopettamisen apukeinona hypnoosin vaikutuksista kiistellään. Tieteellinen näyttö on hyvin heikkoa, mutta näytön puute ei ole todiste tehottomuudesta. Asiaa pitäisi vain tutkia enemmän.

– Aikaisempien tutkimusten heikkoutena on se, että niissä on tutkittu vain yhden ainoan hypnoosisession vaikutuksia, kertoo Lauerma.

Monien terapeuttien käsitys on, että hypnoosi on erittäin tehokas keino tupakoinnin lopettamiseksi. Lauerma on kuitenkin eri mieltä asiassa. Hänen mukaansa vastaanotoille valikoituu tavallista motivoituneempia ihmisiä. Terapeuteille ei myöskään usein raportoida ratkeamisista.

– Moni ratkeaa vuoden sisään ja näistä ei tulla kertomaan terapeuteille, sillä se on vain noloa tai hoitojakso on jo päättynyt. Näin terapeuttien kuva hypnoosin tehokkuudesta on vääristynyt.

Koivukangas allekirjoittaa tämän, sillä hän ei myöskään saanut hypnoosista apua tupakoinnin lopettamiseen.

Lue myös:


Teksti: Vilja Rydman

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat