Pilkun jälkeiset kokkailut saivat nokisen käänteen Turussa, kun keittiössä roihahti – 63-vuotias nainen tuomittiin, mutta kuka laittoi makkarat uuniin?

Tulipalo! Jos tilanne on äärimmäinen, hädässä oleva voidaan pelastaa hyppytyynyllä – MTV testasi, kuinka korkeuksista hypätään oikein 4:55
Katso video: MTV Uutisten toimittaja Jere Silfstén osallistui lavastettuun tilanteeseen, jossa pelastauduttiin parvekkeelta hypäten.

Juhlailta sai ikävän käänteen viime vuoden elokuussa Turussa, kun ravintolasta jatkoille suunnanneen kolmikon uunimakkarakokkailujen seurauksena roihahti tulipalo. Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi tukevassa humalassa olleen 63-vuotiaan naisen sytyttäneen tulipalon huolimattomuudellaan. 

Lähibaarissa iltaa valomerkkiin asti viettänyt turkulaiskolmikko oli päättänyt ohittaa nakkikioskin uunimakkaratarjoilujen toivossa. Juhlaseurueen 63-vuotias nainen oli valmis tarjoamaan juhlijoille neljän makkaran illallisen kotonaan.

Oman kertomuksensa mukaan nainen otti jääkaapista neljä makkaraa, jotka hän laittoi uunivuokaan. Uunivuoan hän nosti keittiötasolle odottamaan uunin lämpeämistä. 

Ruokaa odotellessa naiset siirtyivät tupakoimaan parvekkeelle. Seurueen mies jäi odottelemaan olohuoneen sohvalle.

Tuli roihahti tupakkatauolla

Kun illan kokki palasi tupakalta, hän huomasi hellan olevan liekeissä ja tulenlieskojen lyövän liesituulettimeen. 

Seurueen toinen nainen kaivoi eteisen kaapista palopeiton, joka laitettiin palavan hellan päälle, mutta se ei pidätellyt lieskoja. Sillä aikaa olohuoneen sohvalla makoillut mies soitti palokunnan paikalle. 

Kun asunnon emäntä juoksi paljain jaloin ulos hakemaan apua, asuntoon jäänyt toinen nainen kertoi laittaneensa toppatakin hellan päälle. Toppatakki ei kuitenkaan pidellyt tulta. 

Kun lieskat eivät talttuneet, seurueen kaksi viimeistä jäsentä poistui asunnosta. Nainen kertoo ikkunoiden pamahtaneen rikki tulipalon voimasta.    

Kun seurue odotti palomiesten saapumista, 63-vuotias nainen naukkaili naapurin tarjoamia oluita. Poliisin puhallutuksessa selvisi, että nainen oli 1,94 promillen humalassa.  

Kuka laittoi makkarat uuniin?

Vaikka syytetty ei kertomansa mukaan ollut koskenut hellan vipuihin, palotutkijan mukaan huoneistopalo sai todennäköisesti alkunsa keittiön liedestä, jonka läheisyydessä oli ollut nopeasti syttyvää tavaraa. 

Tapauksesta tuomittu nainen kiisti käräjäoikeudessa aiheuttaneensa palon. Hän itse uskoi, että palo sai alkunsa hellan viallisuudesta. 

Hämmennystä herättävää tapauksessa on se, että uunimakkarat olivat olleet uunissa, vaikka kukaan paikalla olleista ei myönnä laittaneensa niitä sinne.

Lisäksi sohvalla makoillut mies oli kertonut jälkikäteen itkuisena tuttavalleen olleensa syyllinen palon syttymiseen. Käräjäoikeudessa mies ei kuitenkaan osannut kertoa syytä, miksi hän oli sanonut tulipalon olleen hänen vikansa.   

Käräjäoikeuden mukaan ainoaksi vaihtoehdoksi jäi, että asunnon vuokralainen oli uunia lämpiämään laittaessaan kytkenyt myös lieden kaksi ensimmäistä levyä päälle.

Nainen tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa yleisvaaran tuottamuksesta 50 päiväsakkoon, joka tarkoittaa 450 euron korvausta. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan asuntoyhtiölle 20 000 euroa ja vakuutusyhtiölle yli 98 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lue myös:

    Uusimmat