Mainos

Pilaantuneiden maiden puhdistuksesta kiistellään

Pilaantuneiden maiden puhdistussääntöjen muuttamisesta on puhjennut ilmiriita. Ympäristöjärjestöt ja maanpuhdistusfirmat syyttävät ympäristöministeriötä puhdistusvaatimusten lieventämisestä.

Ympäristöministeriö uudistaa parhaillaan ohjeita pilaantuneiden maiden määrittelystä ja puhdistuksesta. Asetusluonnos on saanut ympäristöjärjestöiltä ja maanpuhdistusfirmoilta ankaraa arvostelua.

- Nyt on selvät raja-arvot, mutta sen jälkeen siirryttäisiin hämärämpiin riskin arviointeihin ja monet arvoista heikompia kuin nykyiset ja vähemmän tulisi puhdistettavaa kuin nyt, luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta arvioi.

Ympäristöministeriön mukaan puhdistustöiden väheneminen on mahdollista, mutta laatu paranee.

- Voi olla, että joidenkin kohteiden osalta vähentää, joidenkin lisää, mutta toivottavasti ainakin parantaa arvioinnin laatua, ylitarkastaja Anna-Maija Pajukallio ympäristöministeriöstä väittää.

Jatkossa maaperän pilaantuneisuutta arvioidaan keskiluvuilla. Arvostelijat pelkäävät, että tämä johtaa väärinkäytöksiin. Pilaantuneen maan arvoja voidaan laimentaa sekoittamalla joukkoon puhtaampaa maata tai ottamalla näytteet puhtaimmista kohdista.

- Tarkoitushakuisesti voidaan keskilukuja käyttää väärin. Herää kysymys, tuleeko edes hot spotit käsiteltyä, tekniikan lisensiaatti Martti Keppo Salvor Oystä epäilee.

Arvostelijat epäilevät, että säädösten uusimisella aiotaan helpottaa Helsingin pulaa rakennusmaasta. Pilaantuneita tontteja saataisiin halvemmin ja nopeammin käyttöön, jos puhdistussäännöt lievenevät.

- Helpommin voisi rakentaa sen jälkeen, mutta se tapahtuu ihmisten terveyden ja turvallisuuden kustannuksella, Veistola uskoo.

Kiistelystä huolimatta asetus aiotaan saada nopeasti valmiiksi. Asia tulee hallituksen käsittelyyn alkuvuodesta ja asetus on tarkoitus saada voimaan keväällä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.