Mainos

Pikkutuntien pikavipit velkaannuttavat nuoria miehiä

Pikaluottojen myyminen saatetaan kieltää iltaisin määrätyn kellonajan jälkeen.

Tämä on yksi vaihtoehto, kun oikeusministeriössä mietitään nyt, miten varsinkin nuoria velkaannuttaneet pikavipit pantaisiin kuriin.

- Näyttää siltä, että nuorilla miehillä yksi keskeinen tapa päätyä järkyttävän suuriinkin velkoihin hyvin nopeasti on se, että näitä pikaluottoja haetaan pikkutunneilla päihtyneenä, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kertoi eduskunnassa.

Samoin ministeriössä selvitetään Braxin mukaan sitä, saako pikaluottoja - vaikka niitä jatkossa olisikin - myydä matkapuhelinten tai internetin välityksellä.

Brax sai vakuuttaa kansanedustajille, että ministeriössä tehdään valmistelutyötä pikavippien kuriin saamiseksi niin nopeaa tahtia, kuin se vain on mahdollista.

Eduskunnassa on odoteltu lakiesitystä tilanteen korjaamiseksi sen jälkeen, kun se vuoden 2006 syksyllä lähetti asiasta terveiset hallitukselle. Vaatimuksena oli tuolloin muuan muassa, että pikaluottoyritykset pitää rekisteröidä, luottosopimukset on tehtävä kirjallisina ja luoton kokonaiskulut eivät saa koskaan nousta kohtuuttomiksi.

Pikavipeissä todellinen vuosikorko voi olla jopa satoja prosentteja.

Vipin ottaja ei sitä useinkaan tiedä, sillä lainanantajat puhuvat yleensä vain toimitus- ja käsittelykustannuksista. Todellista vuosikorkoa ei nykylain mukaan tarvitse ilmoittaa pienehköissä lainoissa.

Kansanedustajat herkesivät kiirehtimään korjausta, kun eduskunta hyväksyi lopullisesti velkajärjestelyä koskevan lainmuutoksen. Se taas liittyy vanhojen velkojen raukeamiseen, mikä alkaa tapahtua maaliskuun alussa.

Monet pahoittelivat sitä, että tieto maksuhäiriöstä säilyy edelleen luottotietorekisterissä kolme vuotta siitä, kun henkilö on maksanut kaikki velkansa pois tai velat ovat vanhentuneet.

- Se on kohtuuton aika. Henkilö ei saa pankkikorttia, lainaa, puhelinliittymää, ei auton vakuutusta. Se ei ole yhteiskunnan etu puhumattakaan henkilön, joka on saanut asiansa kuntoon, Toimi Kankaanniemi (kd.) sanoi.

Kovin nopeasti ei oikeusministeri rohjennut luvata korjausta tähän. Hän arveli, että siihen päästään käsiksi aikaisintaan vaalikauden puolivälin jälkeen eli runsaan vuoden kuluttua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.