Mainos

Pikavippiyhtiöillä edessä pakkorekisteröinti

Pikavippiyhtiöille koittavat syksyllä kovat ajat, kun kaikkien alalla toimivien yritysten on rekisteröidyttävä, jotta ne voivat jatkaa liiketoimintaansa. Rekisteröitymisestä toivotaan apua villinä rehottavaan pikavippibisnekseen.

- Eivät väärinkäytökset varmasti kokonaan rekisteröitymiseen lopu. Kuitenkin rekisteröityjä yrityksiä on helpompi valvoa. Yritysten vastuuhenkilöiden taustojen perkaaminen rekisteröitymisen yhteydessä ohjaa myös varmasti yrityksiä oikeaan suuntaan, Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen kertoo.

Pikavippifirmojen rekisteröinti vaikeuttaa vippifirmojen ota rahat ja juokse -tyyppistä liiketoimintaa. On tyypillistä, että tuoreeltaan perustettu pikaluottoyritys pitää toimintaa yllä parin viikon ajan ja ajaa sen jälkeen yhtiön alas. Toimiaika on niin lyhyt, että viranomaiset eivät ehdi tarkastaa yritystä mahdollisten väärinkäytösten varalta.

Tehokampanja suitsi firmoja

Kuluttajavirasto ja tietosuojavaltuutettu polkaisivat kevään aikana pystyyn kampanjan, jossa käytiin läpi 80 pikavippiyritystä ja niiden toimintatapoja. Väärinkäytöksiä löytyi vino pino.

- Osa yrityksistä ei pystynyt luotettavasti tunnistamaan asiakkaitaan, osa antoi edelleen pikavippejä yöaikaan ja osa ei tehnyt todellista vuosikorkoa asiakkaille tarpeeksi selväksi, Peltonen jatkaa.

Pikaluottoja antavat yritykset ovat työllistäneet Kuluttajavirastoa ja muita viranomaisia viime vuosina suorastaan kohtuuttoman paljon. Valvontakampanjan pyrkimyksenä oli karsia alalla tapahtuvia ylilyöntejä. Valvontakampanjan seurauksena poliisille on jätetty useita tutkintapyyntöjä vippifirmojen toimista, sillä Kuluttajavirasto epäilee niiden syyllistyneen kiskontaan. Rikoslain kohta kiskonnasta täydentyi viime vuoden lopulla; nykyisin on laitonta ottaa annetusta luotosta kohtuutonta korkoa luoton suuruuteen nähden. Kuluttajavirastolle tulee ilmoituksia useilta tahoilta kohtuuttomista pikavippifirmoista.

- Kuluttajat eivät itse tee välttämättä ilmoituksia, niitä tekevät huolestuneet omaiset ja ihmiset jotka ovat saattaneet muuten törmätä ilmiöön, Anja Peltonen kertoo.

- Pikavippipalveluista tehdyt ilmiannot ovat suorastaan säännöllinen osuus kaikista Kuluttajaviraston käsittelemistä ilmoituksista.

Peltonen uskoo, että pikavippiyritysten kanssa tulee olemaan ongelmia niin kauan kuin anonyymin luoton saaminen on yhtä helppoa ja houkuttelevaa kuin nykyään.

- Näitä ongelmia voitaisiin vähentää esimerkiksi lisäämällä sosiaaliluottoja niissä tilanteissa joissa normaalia elämää rahoitetaan pikavipeillä köyhyydestä johtuen, Peltonen ehdottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.