Pikaremontti päivässä: struktuurimaalilla uutta ilmettä makuuhuoneeseen

Asukas ja Nina suunnittelivat yhdessä makuuhuoneen seinälle uuden ilmeen. Asukas oli ajatellut kokeilla tapettia, mutta Ninan ehdotuksesta sitä ei käytetty. Asunnossa ei nimittäin ole tapettia missään muuallakaan.

Tapetin sijaan asunnon kangasvalinnat olivat persoonallisia ja seinillä oli hienoja tauluja. Niitä lähtökohtana käyttäen Nina ehdotti seinään Tikkurilan Tunto-struktuuripinnoitetta, jolla saadaan aikaan elävä, epätasainen pinta. Sen päälle vedettäisiin Taika-helmiäislasyyria, jonka voi sävyttää mieleisellään tavalla.

Huonetilan viilentäminen hyvissä ajoin ennen maalaustöihin ryhtymistä on eduksi, koska käytettävät aineet kuivuvat hitaammin ja maalari saa sillä tavalla lisää työskentelyaikaa. Jos vain mahdollista, lämmitys olisi hyvä katkaista jo edellisenä päivänä ja vaikkapa tuulettaa tilaa reilusti. Maalaustyön aikana tuulettaminen ei enää ole suotavaa, koska ilmavirta kuivattaa pintaa.

Ympäristö on tietysti aina suojattava. Katonrajaan ja nurkkiin vedettiin maalarinteippi. Telalla maalatessahan nurkat ovat hankalia, koska niihin ei pääse aivan perille asti vaan ne on käsiteltävä siveltimellä.

Ennen struktuuripinnoitteen levittämistä pohja kannattaa maalata samalla sävyllä, joka tulee lopulliseen pintaan. Kun struktuuripinnoitetta muotoillaan, siihen saattaa tulla pohjaan asti ulottuvia vetoja, jotka jäävät näkymään lopputuloksessa. Silloin on parasta, jos pohja on saman värinen muun pinnan kanssa. Tässä käytettiin Siro-himmeä pohjamaalia.

Struktuuripinnoitetta nostettiin telalla seinälle todella reilusti: mitä paksummin sitä on, sitä voimakkaammin pinnan voi kuvioida. Nurkkiin maalia piti levittää lastan avulla. Telaksi valitaan pitkäkarvainen malli, johon ainetta menee reilusti. Ennen käyttöä tela kastellaan ja pestään, jotta irtokarvat saadaan poistettua ennen työhön ryhtymistä.

Kuvioinnista tekijänsä näköistä

Pinnoite on vesiohenteista, mikä helpottaa sekä työtä että työvälineiden puhdistusta. Työssä kannattaa olla kaksi tekijää, joista toinen levittää ainetta edeltä telalla, toinen seuraa perässä ja kuvioi pintaa.

Kuviointiin voi käyttää oikeastaan millaista työkalua hyvänsä, kunhan se vain sopii tarkoitukseen. Lasta tai tapettisulka ovat mainioita apuvälineitä. Tässä tapauksessa käytettiin myös kumista, kaakelointiin tarkoitettua saumalastaa. Valinta riippuu ensisijaisesti siitä, millaista kuviota pintaan haluaa.

On kuitenkin parasta, että kuviointia tekevä henkilö pysyy samana ainakin yhden seinän ajan. Sillä tavalla kuviointijälki pysyy yhtenäisenä.

Maalarinteipit on ehdottomasti irrotettava pinnan ollessa vielä märkä. Jos se pääsee kuivumaan, teippien mukana saattaa lähteä myös pinnoitetta tai vaihtoehtoisesti teippi repeilee ja sen osia jää kuivuneen pinnan alle, mistä niitä ei saa enää poistettua.

Pinnan kuivumisaika riippuu työtilan lämpötilasta ja muista olosuhteista sekä siitä, kuinka paksulti ainetta on levitetty. Kun se on kuivunut sen päälle levitetään lasyyrimaali. Myös sitä ennen reunoihin laitetaan maalarinteipit; mieluiten tietysti juuri samanlaiset, joita käytettiin ensimmäisessäkin vaiheessa. Raidoista tulee silloin yhtä leveät.

Maalaamiseen käytettiin nyt hienonukkaista telaa, joka jättää hienon ja sileän jäljen.

Lopputulos hiveli silmää. Hopeinen helmiäisen kimaltelu ja kauniisti elävä, epätasainen pinta ihastuttivat sekä asukasta, suunnittelijaa että tekijöitä. Siihen on kiitollista ripustaa samanlainen hieno taulu, joita asunnossa on runsaasti muuallakin.

Lisätietoja:

Tikkurila Oy

www.tikkurila.fi

Lue myös:

    Uusimmat