Pikaopas espanjalaiseen tapakulttuuriin

Espanja on monelle suomalaiselle tuttu matkailumaa. Paikalliseen kulttuuriin pääsee paremmin sisälle, kun osaa edes muutaman sanan espanjaa ja tietää, miten yleisissä tilanteissa tulee käyttäytyä ja reagoida.

- Espanjalainen ei halua menettää kasvojaan; erityisesti miehen kunnia on tärkeä asia. Vastapuoli on altis loukkaantumaan.

- Toimivia keskustelunaiheita ovat lapset, urheilu, matkat ja julkisuuden henkilöt. Myös politiikka käy, kunhan et vertaile maita keskenään.

- Sen sijaan on hyvä välttää puhumista härkätaisteluista, uskonnosta, perheestä tai työasioista.

- Espanjalaiset aloittavat sinuttelun herkemmin kuin ranskalaiset. Tämä ei kuitenkaan merkitse heti lähempää tuttavuutta.

- Vanhat perinteet ovat arvossaan, ja paikallisten käyttäytyminen on vanhanaikaisen kohteliasta ja korrektia. Kohteliaisuus on ylipäätään erottamaton osa kieltä ja kulttuuria. Por favor, olkaa hyvä, on sana, jota et voi viljellä liikaa!

- Espanjalainen tervehtii aina naapuria ja vaihtaa kuulumiset. Tavatessa ja erotessa kätellään. Kynnys tervehtiä tuntemattomia esimerkiksi hississä on matala.

- Mañana tarkoittaa kirjaimellisesti huomenna, mutta käytännössä "joskus myöhemmin". Kaikkia espanjalaisen antamia lupauksia ja viittauksia esimerkiksi tulevista tapahtumista tai tapaamisista ei kannata ottaa vakavasti.

- Espanjalainen pitää kiinni täsmällisistä kellonajoista vain härkätaistelun alkaessa. Muuten paikalliset ovat mestareita myöhästymään. Jos saat kutsun espanjalaiseen kotiin, on kohteliasta itsekin myöhästyä hiukan.

- Espanjalaiset ovat ylpeitä maastaan, mutta he samaistuvat ensin omaan kotipaikkakuntaansa ja vasta sitten koko maahan. Onkin hyvä tietää, mistä espanjalainen tuttava on tarkkaan ottaen kotoisin.

Lähde: www.uraverkko.net/kulttuuriguru/espanja.html

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja