Mainos

Piispa: Myös maakuntalaulut ovat hengellisiä ja kuuluvat kouluun

Tampereen piispa Matti Repo muistuttaa, että myös maakuntalaulut sisältävät hengellistä sanastoa. Repo jatkaa näin Suvivirrestä virinnyttä julkista keskustelua. Repo kirjoittaa Facebook-sivullaan, että sekä maakuntalaulut että Suvivirsi kuuluvat suomalaiseen kulttuuriperintöön.

Repo ottaa esimerkiksi lapsuutensa kouluvuosina Kangasalla lauletun kappaleen Kesäpäivä Kangasalla, jossa lauletaan ”Oi Herra, intoa anna ain´ maatamme rakastamaan”. Revon mukaan Pirkanmaan maakuntalauluksi myöhemmin päätynyttä kappaletta on tuskin Kangasalan kouluissakaan laulettu uskonnonharjoituksen merkityksessä.

KESÄPÄIVÄ KANGASALLA

– Se kuuluu kulttuuriperintöön, jonka välittäminen eteenpäin on koulun tehtävä. Mutta kuten kaikessa muussakin inhimillisessä, siinä kutoutuvat yhteen niin maallinen kuin hengellinen, Repo kirjoittaa Facebook-sivullaan.

– Taisteleva ateisti tuskin voisi lauluun yhtyä. Mutta jos syynä on Jumalan rukoileminen, niin eikö puhdasoppisen materialistin tulisi sen lisäksi kiistää koko ajatus samaistumisesta lintuun, joka nousee taivaaseen ja laulaa isänmaallisia? Ei kai nyt koulussa voi tällaista satuilua suvaita? Mutta olisihan pikkusieluisuuden huippu olla ymmärtämättä, ettei kysymys ole luonnontieteestä, Repo jatkaa.

Pirkanmaan maakuntalaulun lisäksi Luoja mainitaan myös ainakin Savon ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntalauluissa.

Tampereen piispan Facebook-päivityksestä kertoi ensimmäisenä Kotimaa24.fi-sivusto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.