Piispa Imatran kovasta saarnasta: Pahimmillaan seuraa potkut

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen sanoo Imatran seurakunnassa kesäkuussa pidetyn saarnan voivan johtaa jopa kyseisen pastorin erottamiseen.

Kovasanainen saarna menee Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin, ja sitä myöten myös piispan käsittelyyn.

– Käytännössä voi olla, että keskustelu asianomaisen kanssa riittää, tai sitten voi antaa huomautuksen tai varoituksen. Pahimmillaan tällainen voi johtaa eroon virasta, jos on pahasta opillisesta poikkeamasta kyse eikä pappi ole valmis peräytymään sanomisistaan, sanoo Häkkinen MTV3 Uutisille.

Arvosteli paikkakuntalaisten moraalia

Noin viisikymmenvuotias miespappi oli saarnassaan arvostellut paikkakuntalaisten moraalia, moittinut naispappeja ja esittänyt henkilökohtaisia kysymyksiä seurakuntalaisille, kunnes kollega keskeytti hänet.

Häkkisen mukaan imatralaispapin saarna ei täyttänyt hyvän saarnan kriteerejä.

– Tämä oli vahvaa Jumalan lain julistamista, josta sielunhoidollinen lähestymistapa puuttuu tyystin, eikä se ole kokonaisuudessaan rakentava saarna.

Imatralaispappi muun muassa sanoi, että kirkossa on menty Raamattua vastaan hyväksymällä naispappeus. Hän myös mainitsi kyseisessä jumalanpalveluksessa ehtoollista avustavan naisen nimeltä. Pappi sanoi että hän olisi halunnut jättää naisen pois ehtoolliselta, koska osa seurakuntalaisista ei halua ehtoollista naiselta.

Häkkisen mukaan saarna ei saa sisältää sopimatonta viittausta henkilöön.

– Kyllähän tämän saarnan lopussa oli viitattu henkilöön nimeltä ilman hyväksyttävää syytä, sanoo Häkkinen.

Kovakin saarna sallittu, mutta lopussa pitää pehmentää

Piispa Seppo Häkkisen mukaan saarnat saavat sisältää kovaakin tekstiä. Sanat 'perkele' ja 'helvetti' ovat sallittuja.

– Totta kai, nehän kuuluvat kristilliseen sanastoon. Ei ole olemassa mitään kieltolistoja sanoista tai aiheista joita ei saisi saarnassa sanoa.

Häkkisen mielestä saarnat voisivatkin olla nykyistä rohkeampia.

– Saarnoista on tullut tasapaksumpia. Toivon papeilta enemmän rohkeutta, mutta korostan että saarnojen tulee olla hengellisesti kypsiä ja seurakuntaa ja kuulijoita rakentavia.

Piispa Häkkinen tulkitsee, että imatralaispapin kovien sanojen taustalla on saarnaajan henkilökohtainen elämä.

–Varmaankin saarnaajan omat pinnalla olevat asiat ja kipukohdat nousivat pinnalle, näin sitä itse tulkitsen, sanoo Häkkinen.

Lue myös:

    Uusimmat