Joululaulutilaisuuteen osallistuneet lappeenrantalaiset hätkähtivät, kun pappi alkoi puhua maailmanlopusta vuonna 2040 – Piispa: "Ainakin kyseinen puhe on ollut tehokas"

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen sanoo maailmanlopun olevan sopiva puheenaihe Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa. Asia nousi esille, kun Lappeenrannan Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra Pentti Berg puhui aiheesta viime sunnuntaina Lauritsalan kirkossa.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kertoo yhden Kauneimmat joululaulut -tapahtuman yleisössä olleen ottaneen häneen yhteyttä Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra Pentti Bergin viimesunnuntaisen puheen jälkeen.

– Yksi seurakuntalainen otti yhteyttä ja hämmästeli sitä, että Kauneimmissa joululauluissa oli puhuttu maailmanlopusta, Häkkinen kertoo MTV Uutisille.

– Berg oli puhunut maailmanlopusta ja maininnut vuoden 2040. Hän oli käsittääkseni pohjannut puheensa Suomen Kuvalehden artikkeliin, jossa aihetta käsiteltiin. 

Suomen Kuvalehti käsitteli laajassa artikkelissaan maailmanloppua alkuvuodesta.

"Aihetta sopii kirkossa käsitellä"

Piispa Häkkinen sanoo, että yleisesti ottaen maailmanloppu on sopiva aihe kirkkoon.

– En tiedä nyt aivan tarkkaan, miten kyseisessä puheessa kysymys maailmanlopusta on nivoutunut kauneimpiin joululauluihin ja joulun sanomaan. Oppi lopun ajoista kuuluu kuitenkin kristilliseen uskoon, eli sinänsä aihetta sopii kirkossa käsitellä, Häkkinen sanoo.

– Kirkossa suhtaudutaan yleensä kuitenkin pidättyväisesti tarkkoihin aikoihin, sillä raamatussa sanotaan, että kukaan muu ei tiedä tarkkaa aikaa kuin isä Jumala, ei edes Jeesus, Häkkinen sanoo.

Hänen mukaansa on positiivinen asia, että aiheesta keskustellaan sekä kirkossa että sen ulkopuolella.

– Ainakin kyseinen puhe on ollut tehokas, kun se on herättänyt julkistakin keskustelua. Maailman tulevaisuuteen liittyvät asiat ovat monella tavalla ihmisten mielissä. Jos papin puhe saa ihmiset ajattelemaan tulevaisuutta ja toivomaan parempaa, on se silloin tärkeä aihe puhua.

Sanktioita ei ole tulossa

Häkkinen sanoo aikovansa keskustella aiheesta Bergin kanssa, mutta mitään sanktioita asiasta ei ole tulossa, ja Berg voi jatkaa virassaan normaalisti.

– Mielelläni keskustelen aiheesta Bergin kanssa, mutta en usko, että tästä mitään sen enempää seuraa. Pitäisi tulla tuomiokapituliin virallinen kantelu, että asiaa alettaisiin käsitellä. Mitään virallista prosessia ei ole käynnissä.

Häkkinen sanoo saavansa vain harvoin palautetta pappien puheista tai saarnoista.

– Ylipäätään pappien puheista ollaan hyvin vähän yhteyksissä piispaan. Kerran tai kaksi vuodessa ehkä saan yhteydenottoja papin sanomisista, Häkkinen toteaa.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Yle

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja