Arkkipiispa Luoma Uutisextrassa: Kirkko ei voi istua kädet ristissä jo odottaa pelastusta ylhäältä – köyhyyden ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehtävä töitä

Arkkipiispa Luoma Uutisextrassa:"Epäkohdat pitää tunnistaa ja tunnustaa ja synti sanoa synniksi" 1:03

Kirkon tulee nykyistä väkevämmin nostaa esiin yhteiskunnallisia ongelmia, sanoo luterilaisen kirkon tuore arkkipiispa Tapio Luoma. Uutisextran haastattelussa Luoma sanoo, että kädet ristissä istuva kirkko ei ole uskottava. Yhteiskunnalliset synnitkin on sanottava synniksi – miten kohtelemme heikompia ihmisiä tai ilmastonmuutoksesta kärsivää planeettaamme.

Teologian tohtori Tapio Luoma vihittiin virkaansa kesäkuussa. Kirkonmenojen lisäksi Luoma on rientänyt myös ammattijärjestöjen ja yrittäjien seminaareissa. Odotetaanko arkkipiispalta näissä maallisissa messuissa jotain konkreettisia linjanvetoja maailmasta vaiko enemmänkin papin siunausta kädet ristissä?

– No kyllä sitä siunaustakin varmaan odotetaan, naurahtaa Luoma.

Mutta Luoma sanoo suoraan, että kirkko ei olisi uskottava, jos vain istutaan kädet ristissä ja toivotellaan, että asiat ovat korkeammassa kädessä.

– Epäkohdat pitää tunnistaa ja tunnustaa ja synti sanoa synniksi – myös yhteiskunnallinen synti. Miten kohtelemme huono-osaisia tai planeettaamme.  Itsekkäät elämäntavat jättävät rumaa jälkeä.

Arkkipiispa lupaa, että ensi kevään vaalien alla kirkko aikoo esitellä omat hallitusohjelmatavoitteet. Siis jotain konkreettista. Luoma lupaa julistusta eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja jopa aluepoliittisia kannanottoja.

Maallista ja hengellistä ei pidä erotella

Mutta töitä riittää omissakin temppeleissä, kun kirkon jäsenmäärä putoaa. Aikuiset eroavat ja kastettujen lasten määrä laskee. Kirkon aktivistien kesken polarisaatio näyttää vain kasvavan, kun osa väestä haluaa lisää kokkikerhoja tai tanssikursseja ja osa pitäytyy kiinni hartaassa julistuksessa maallistumisen torjumiseksi.

Arkkipiispa on huolissaan näistä linjanvedoista.

– Ei ongelma ole maallistuminen, vaan se, että maallinen ja hengellinen elämä halutaan erotella eivätkä eri tavoin ajattelevat halua edes ymmärtää toisiaan.

Arkkipiispa Luomalle joulu on muistutus siitä, ettei tällaisia jakoja tarvita.

– Jumala tuli ihmiseksi, hengellinen tuli ihmiseksi. Se riittää muistuttamaan meitä kristillisen uskon ytimestä: hengellinen ja maallinen ovat yhtä.

Arkkipiispa Tapio Luoman haastattelu katsottavissa Uutisextra-ohjelmassa mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat