Ylimääräisiä sydämentykytyksiä – Krista Pärmäkoski paljasti tykkihiihtonsa salaisuuden ja avasi, mitä dramaattisessa episodissa kävi

1:53
Krista Pärmäkoski kommentoi hiihtoaan Salpausselän 10 kilometrin perinteisen kilpailun jälkeen.

Krista Pärmäkoski aiheutti suomalaiskatsojille ylimääräisiä sydämentykytyksiä kaaduttuaan Salpausselän kisojen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisan lopussa. Kolmanneksi yltänyt suomalaistähti kertoi kisan jälkeen, että tilanteessa oli kyse riskinotosta.

Pärmäkoski meni kumoon J-mutkassa ennen stadionalueelle tuloa yritettyään vielä taistella kakkossijasta. Hän oli ollut väliajoissa kolmantena, kuuden sekunnin päässä kakkossijassa kiinni olleesta Ruotsin Ebba Anderssonista.

– Ekalla kierroksella tulin aika sisältä ja vauhdit katosivat siinä. Ajattelin, että mennään tokalla kierroksella riskillä ulkoa, mutta sinne olikin tullut jäätä. Siinä vain kaaduttiin, Pärmäkoski kertoi.

Nopeasti pystyyn noussut Pärmäkoski menetti tilanteessa arviolta pari–kolme sekuntia. Hänkään ei usko, että olisi kakkossijalle enää muutenkaan yltänyt. Jännitystä toi kuitenkin se, että Pärmäkoski ei tiennyt tilannetta taakse.

– Kun pääsin maaliin, minulle ei huudettu yhtään, mikä taaksepäin oli tilanne. Olisi harmittanut, jos olisin jäänyt sen takia neljänneksi. Otin tietoisen riskin, mutta en mennyt siitä paniikkiin. Jos olisi pitänyt vielä vitonen hiihtää, olisi toki ollut eri juttu.

Pärmäkoski päihitti neljänneksi sijoittuneen Ruotsin Frida Karlssonin 10,1 sekunnilla. Anderssonista suomalainen jäi 8,4 sekuntia ja kisan voittaneesta Norjan Therese Johaugista 11,8 sekuntia.

"Sitä ei ihan kaikissa kisoissa käytetä"

Kokonaisuutena kisa oli Pärmäkoskelta vahva; palkintokorokesija oli hänelle maailmancup-sesongin toinen. Pärmäkoski oli aiemmin sijoittunut toiseksi kauden alussa Rukalla samalla matkalla.

Pärmäkoski iloitsi, että Lahteen oli tarjolla pakkassäätä, minkä myötä hän pystyi käyttämään yhtä suosikkisuksipareistaan.

– Se on suksi, jolla on hiihdetty kaksi vuotta sitten voitto täällä (samalla matkalla) ja monta kertaa pallille. Sitä ei kuitenkaan ihan kaikissa kisoissa käytetä. Ne ovat ne tietyt ja tärkeät kisat. Vaaditaan selkeä pakkaskeli.

Sään ohella valmistautuminen osui nappiin.

– Olen ollut aika väsynyt Ski Tourin jälkeen, mutta niin minä aina olen Tourin jälkeen väsynyt. Kai se kuuluu asiaan. Aika kevyesti olen ottanut, ja varmasti onni oli, että ladut olivat suljettuina koko viikon.

– En ole paljon suksille päässyt. On pitänyt muita harjoitteita tehdä; olen pari päivää lepäillyt, sauvakävellyt ja nauttinut kotona olosta. Minulle oli tärkeää henkisesti, että keskiviikkona ei tarvinnut pakata laukkuja, vaan on voinut kotoa käsin käydä nämä kisat. Ei ole tarvinnut stressiä ottaa ja olen pystynyt palautumaan senkin puolesta, Pärmäkoski summasi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.