Piilolinssien käyttö voi altistaa vakaville silmäsairauksille

Silmäaseman YouGov Finlandilla teettämän tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista ei käy silmälääkärillä säännöllisesti. Useat silmäsairaudet ovat salakavalia eikä niitä huomaa itse, ja hoitamaton sairaus voi lopulta tuhota näön. Ainoa keino sairauksien diagnosoimiseksi on ammattilaisen säännöllisesti tekemä tarkastus.

Suurin osa laseja käyttävistä suomalaisista käyttää myös piilolinssejä. Kuitenkaan kovin moni heistä ei ole tietoinen siitä, että niiden käyttöön liittyy vaarallisia riskejä silloin, kun käyttöohjeita ei noudateta tai silmälääkärikäynneistä luistetaan.

– Piilolinssit voivat olla vaarallisia silmille, jos niiden käytössä ei noudata tarkkoja hygieniaohjeita tai ei toimi annettujen käyttösuositusten mukaan, kertoo Silmäaseman lääketieteellinen johtaja Roope Sihvola.

Onko uusi ilmiö vaarallinen?

Sihvola on erityisen huolissaan uudesta kuluttajia vallanneesta trendistä: yhä useampi tilaa linssinsä kätevästi netistä. Kun linssit tilaa aina verkkokaupasta, ei silmälääkärillä tarvitse käydä. Jokaiselle piilolinssejä käyttävälle suositellaan kuitenkin piipahtamista optikon vastaanotolla kerran vuodessa.

– YouGov Finlandin tekemän tutkimuksen mukaan nuorilla on toiseksi eniten silmäsairauksia heti iäkkäämpien ihmisten jälkeen. Nuoret käyvät vähiten silmälääkärissä ja käyttävät eniten piilolinssejä. He myös tilaavat niitä eniten netistä.

Optikon tai silmälääkärin tekemä tarkastus on ensiarvoisen tärkeä juuri siksi, että hän on ainoa henkilö, joka voi diagnosoida oireettomat silmäsairaudet. Esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti on petollinen sairaus, koska se ei aiheuta oireita. Kun silmälääkärissä käy säännöllisesti, on asioihin mahdollista puuttua ajoissa.

– Jos silmässä on infektio, piilolinssi toimii vähän kuin laastarina infektion päällä, minkä vuoksi kipua ei tunne. Kun infektio ehtii sarveiskalvoon asti, jättää se siihen pysyvän jäljen ja lopulta heikentää näköä. Lääkäri kokee itsensä avuttomaksi silloin, kun vastaanotolle tulee potilas, jonka näkö olisi voitu pelastaa vain sillä, että sairaus olisi diagnosoitu riittävän ajoissa.

Käy optikolla säännöllisesti

Kaikille 40 vuotta täyttäneille suositellaankin näkönsä tarkastuttamista 3-4 vuoden välein, ellei mitään yllättävää tarkastusten välissä ilmaannu.

– Jos ei tarvitse silmälaseja, olisi hyvä käydä tutkituttamassa silmänsä kunnolla kerran ennen 40 ikävuoden täyttämistä, Sihvola toteaa.

Toisinaan saattaa olla epäselvää, minkä tahon puoleen silmäasioissa kannattaisi kääntyä. Sihvola suosittelee aina hakeutumista silmäasioihin erikoistuneiden ammattilaisten pakeille.

– Yleislääkärillä ei usein ole sellaista välineistöä, jota silmien tutkimiseen tarvitaan. Kehotankin aina kääntymään optikon tai silmälääkärin puoleen kaikissa silmiin liittyvissä asioissa. Näöllä ei ole syytä leikkiä, lääketieteellinen johtaja Roope Sihvola toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja