Pihlajanmarjakoi tuhoaa kotipuutarhaomenat

Ammattiviljelmiltä hyvä omenasato

Omenan satokausi on alkanut ja kesälajikkeet, perinteinen Valkea kuulas, Samo, Raike ja Melba saatu markkinoille maisteltavaksi. Ammattiviljelmiltä kerättävä omenan kokonaissato on tänäkin vuonna hyvä. Sen sijaan kotipuutarhoissa pihlajanmarjakoi on tehnyt tuhojaan. Huono pihlajanmarjasato ajoi tuholaisen etsimään ravintoa omenapuista. Aivan pilalla ei kotipuutarhojenkaan sato ole, sillä myös pihlajanmarjakoin vioittamia omenia voidaan käyttää. Pienistä vioituksista kärsineet omenat kelpaavat tuorekulutukseen sellaisenaan, ja vaikeamminkin vioittuneista omenista voidaan valmistaa hilloja ja mehuja.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että ammattiviljelmiltä kerätään tänä vuonna yhteensä noin kolme miljoonaa kiloa omenaa, eli kutakuinkin normaalivuoden määrä. Satomäärissä on alueellisia ja tarhakohtaisia eroja, mutta viime vuoden kaltaisiin huippusatoihin ei tänä vuonna päästä.

Ammattimaisesti viljellyn omenan satohuippu ajoittuu syys-lokakuun vaihteeseen, jolloin markkinoille tulee syyslajikkeiden lisäksi myös eniten viljelty talvilajikkeemme Lobo. Sitä ennen, syyskuun puolivälissä, ehtivät vielä kypsyä monet raikkaat ja aromikkaat syysomenat, muun muassa Jaspi ja Raike.

Omenan viljelyaloissa pientä kasvua

Omenan viljelyala on viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut tasaisessa kasvussa. Tällä hetkellä omenaa viljellään ammattimaisesti noin 500 hehtaarilla, kun vielä kymmenen vuotta sitten viljelyala oli vain 350 hehtaaria. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa

Lue myös:

    Uusimmat