Piharakenteet ja sokkelin pinnoitus modernissa perinnetalossa

Messutalon sisustuksen osalta on jäljellä enää pääasiassa listoittamista ja kalustamista. Jurvalaisten puuseppien kädentaito näkyy jo selvästi seinien paneloinneissa. Ulkona puolestaan on meneillään pihan rakentaminen ja sokkelin pinnoitus.

Kevytsoraharkoista tehty sokkeli on tasoitettava ennen pinnoitusta riittävään paksulla kerroksella kuitulaastia, sillä muuten harkkojen päät tulevat aikanaan erottumaan rumasti pinnoitteen läpi. Sokkelin pinnoittamisen aikaan on seurattava säätiedotuksia, sillä yöpakkasia ei saa enää esiintyä.

Messutalon sokkeliin valittiin maxit oy:n sokkelipinnoite, joka on valmis käyttöön avaamalla pakkauksen kansi ja sekoittamalla hiukan.

"Se levitetään tasoitetun sokkelin päälle lastalla, vedetään tiiviisti ohuita kerroksia niin sanotusti luita myöten", neuvoo Kirsi Laamanen. "Ei kannata levittää kerralla enempää kuin metri tai kaksi riippuen vähän tekijän rutiinista. Muuten se alkaa kuivua ja pintahan on ehdittävä hiertää ennen sitä."

Pinnoite on silikaattihartsipohjainen. Silikaattihartsi ehkäisee härmettymistä samalla kun pinta pysyy vuodesta toiseen tasavärisenä. Pinnoite on hengittävä, joten liika kosteus pääsee poistumaan sokkelista.

Pihan suunnittelu ja toteutus

Piharakentamisessa on paljon sellaista, joka tulee jäämään katseelta piiloon – sananmukaisesti pinnan alle. Kiveysten ja nurmikkojen pohjaksi on valittava oikeanlaiset maa-ainekset ja kiviaidoille tai maavalleille on valmistettava oikeanlaiset routasuojaukset. Pihavalojen sähkövaraukset täytyy vetää ajoissa. Pihasuunnittelijasta on siis suuri apu.

Suunnittelussa on noudatettu koko talon lähtökohtana olevaa pohjoisamerikkalaista tyyliä.

"Tietysti Suomen oloihin sovellettuna", korostaa pihasuunnittelija Katriina Arrakoski (Puutarhasuunnittelu Arrakoski & Tahvonen Oy). "Varsinainen aktiivinen ja tiukasti rakennettu piha on rakennuksen lähellä, ikään kuin yläpihalla. Alapihalle muodostuu sitten nurmikenttä, joka rajautuu luonnontilaiseen alueeseen. Olemme halunneet mahdollistaa pienimuotoista, helposti hallittavissa olevaa yrttiviljelyä yläpihalle sijoitetuilla kasvilavoilla. Halutessaan asukas voi laajentaa sitä alapihan puolelle."

Kasvilavojen yhteyteen nivoutuvat kääntyväkantiset penkit, jotka toimivat myös säilytystilana vaikkapa työkaluille.

Vesi on aina ollut puutarhassa keskeinen elementti. Ihmiset pitävät veden solinasta. "Täällä se on toteutettu siten, että ihminen kuulee veden virtaavan ja näkee sen vilaukselta, kun se lirisee kasvien lomassa, menee kiveyksen alta alapihan puolelle ja muodostaa sinne pienen lammikon."

Pihalle tulee suojaisan sopukan muodostava pergolarakennelma, joka alkaa puron päädystä, noudattaa muuria ja päättyy piharakennuksen seinälinjaan. "Ajatus on, ettei pihassa näe kaikkea kerralla. Vuosien kuluessa köynnökset kasvavat ylös pergolan seinää ja muodostavat siitä puoliksi läpinäkymättömän seinämän. Tällä tavalla pihaan muotoutuu erilaisia tiloja", Arrakoski kuvailee.

Kasvillisuuden osalta on pyritty helppohoitoisuuteen sijoittamalla kasvit ryhmiin. Vaikka yläpiha on kohtuullisen pieni, sinnekin jätetään pieni nurmikaistale tuomaan avaruuden tuntua.

"Suunnitelmasta katsotaan ensin, mihin käytävät tai istutusaltaat tulevat ja katsastetaan sitten maamassojen sijainti", kertoo piharakentaja Lauri Salmela (Pihapaja Oy). "Sen jälkeen ryhdytään perustamaan kiveyksiä - perustuksiin laitetaan routimatonta maa-ainesta, suodatinkankaita ja mahdollisia routaeristyksiä." Routasuojauksen riittävyys on erityisen tärkeä kiviaitojen alla.

Pihan kiveykseen samoin kuin muurikiviksi on valittu Benders Oy:n Labyrint Antik -malliston erikokoisia valettuja betonikiviä betoninharmaan ja grafiitin värisinä. Kivien pintakäsittelyllä on saatu aikaan hiukan antiikkinen vaikutelma.

Nurmikon alle jäävä savimaa on tasattu ja kaadot tarkastettu. Sen päälle ajetaan noin 20 cm lannoitettua ja kalkittua ruokamultaa, ja lopuksi laitetaan paikalleen siirtonurmi.

Palaamme messutaloon syksyllä asuntomessujen jälkeen. Silloin näemme sen valmiina ja sisustettuna.

Lisätietoja:

(JKA 25.5.2007)

Lue myös:

    Uusimmat