Pihan kevättouhut

Keväällä puutarha vaatii vuosihuollon. Talven jälkeen lumi ja kylmyys ovat tehneet tehtävänsä - risuja, lehtiä, talviunilta heräileviä kukkapenkkejä ja katkenneita puunoksia löytyy puutarhasta heti lumien sulettua. Vaikka kevään puutarha-askareita on paljon, niistä ei saa ottaa itselleen stressiä: kevät on leppoisaa aikaa eikä puutarhatöitä saa tehdä liian kiireisellä työtahdilla. On muistettava antaa itselleen mahdollisuus nauttia auringosta.

Haravointi

Pihan kevätkunnostus voidaan aloittaa nurmikosta. Vaikka kaunis, puhtaan vihreä nurmikko onkin ilo silmälle, ei puutarhaa kannata siistiä liian voimakkaasti ja tarkasti. Ainoastaan paksuin lehtikerros kannattaa haravoida ja osa lehdistä voidaan jättää nurmikolle luonnon lannoitukseksi. Samoin syksyllä varisseet lehdet voidaan jättää pensaiden alle. Niistä syntyy hyvää luonnon lannoitetta, kun kastemadot ja muut hajottajat pääsevät muokkaamaan sitä.

Kukkapenkkien huolto

Seuraavaksi voidaan korjata kukkapenkit talven jäljiltä. Perennapenkkien talvisuojat poistetaan. Taimet kannattaa kuitenkin suojata kylminä öinä. Uusien silmujen päälle voi laittaa suojaksi harson, joka varjelee voimakkaalta auringonpaahteelta. Pihan ikivihreät koristekasvit kannattaa myös suojata kevätauringolta esimerkiksi kateharsolla. Lisäksi ne vaativat kastelua varhain keväällä, sillä ne haihduttavat auringon valossa kosteutta, eivätkä vielä saa korvaavaa kosteutta juurien kautta maan ollessa jäässä.

Risut ja lehdet

Kevään tullen puutarhan avokompostit heräävät henkiin. Sieltä saadaan uutta luonnonlannoitetta ja sinne pystyy myös laittamaan puutarhasta haravoituja lehtiä, risuja ja vanhoja versoja. Myös keväinen roskienpoltto auttaa pääsemään eroon enimmistä risuista, mutta sitä suunnitellessa on syytä hankkia omasta kunnasta lupa roskien poltolle. Myös naapureilta on kohteliasta varmistaa, että savu ei häiritse heitä.

Taimien karaiseminen

Jos olet kasvattanut uusia taimia, ne on syytä karaista. Taimet voidaan siirtää suojaisaan paikkaan esimerkiksi terassille, missä niitä ei vaivaa tuuli eikä liiallinen auringon paahde. Karaiseminen on syytä tehdä maltillisesti, ulkonaoloaikaa pikku hiljaa pidentäen. Lopullisesti taimet voi istuttaa ulos kesäkuun alun tietämillä, hallavaaran mentyä.

Puutarhakalusteiden kuntotarkastus

Jotta auringosta ja tulevasta kesästä voitaisiin nauttia rauhassa, laitetaan puutarhakalusteet kesäkuntoon. Tarkistetaan, miten varaston kylmyys ja pitkä talvi on niitä kohdellut ja pyyhitään niistä pölyt. Hyvin kolhiintuneet ja halkeilleet pinnat saadaan uudenveroisiksi uudella maalikerroksella tai hauskalla istuintyynyllä. Painepesurilla saadaan pestyä tehokkaasti talven liat pois sekä itse puutarhakalusteista että terassista tai grillikatoksestakin.

Maankunnostustyöt

Kasvimaan kunnostus on parasta tehdä maan sulettua ja kuivettua. Jos maa on kuohkeaa ja kasvimaa on kunnostettu syksyllä, sitä ei välttämättä tarvitse kääntää. Multakokkareet tasoitetaan talikolla ja sekaan lisätään tarvittaessa maanparannusaineita. Lopuksi maa tasoitetaan.

Jos kasvimaata ei ole edellisenä syksynä hoidettu, maa kannattaa kääntää muutaman kymmenen sentin syvyydeltä. Samalla poimitaan rikkaruohot pois.

Teksti ja kuvat: Niina Rintamäki

Lue myös:

    Uusimmat