Pihamaiden PCB-pitoisuuksista ei terveysriskiä

Tampereen teknillinen korkeakoulu (TTKK) on selvittänyt PCB-yhdisteiden ja lyijyn esiintymisen laajuutta rakennuskannassamme ja niiden huomioonottamista korjaus- ja purkutöissä. Samanaikaisesti on selvitetty piha-alueiden maaperän PCB:stä aiheutuvaa riskiä ja mahdollista terveyshaittaa sekä maaperän puhdistamistarpeen arviointia.

Helsingin kaupunki selvitti elementtisaumojen ja pihamaiden PCB-pitoisuuksia useissa asuinkiinteistöissä jo vuonna 1998. PCB:tä todettiin tällöin olevan elementtisaumoissa ja rakennusten seinustoilla.

Nyt valmistuvassa TTKK:n tutkimuksessa selvitettiin pihamaan PCB-pitoisuuksia Pirkanmaalla. Myös tämän tutkimuksen mukaan pintamaassa rakennusten seinustoilla oli havaittavissa kohonneita PCB-pitoisuuksia. Niiden terveysriski arvioitiin tutkimuskohteessa merkityksettömäksi. Seinusta-alueiden käyttöä esimerkiksi lasten leikkipaikkoina, kasvimaina ja muuhun oleskeluun tulisi kuitenkin välttää.

PCB-pitoisuudet selvitettävä

Nyt valmistuneiden toimenpidesuositusten mukaan saumausmassojen PCB-pitoisuus tulisi selvittää julkisivu-, parveke- tai pihakorjausten yhteydessä rakennuksista, jotka ovat valmistuneet vuonna 1979 tai sitä ennen ja joissa on käytetty elastisia saumausmassoja.

Lyijy-yhdisteiden tutkimissuositus koskee lisäksi myös 1989 tai sitä ennen valmistuneita rakennuksia. PCB- ja lyijypitoisuudet on selvitettävä myös sellaisissa kohteissa, joissa julkisivusaumat on kertaalleen uusittu. Tutkimustulokset tulisi säilyttää osana mahdollista kiinteistön käyttö- ja huolto-ohjetta (huoltokirjaa), jolloin mahdolliset PCB-yhdisteet tai lyijy voidaan ottaa huomioon myöhemmissä korjauksissa.

PCB-yhdisteet ovat tunnettuja ympäristömyrkkyjä, joita käytettiin kuitenkin yleisesti rakentamisessa 1950-70-luvuilla, mm. saumausmassoissa, maaleissa, lakoissa ja betonissa. PCB-yhdisteitä on käytetty polysulfidipohjaisissa saumausmassoissa 1950-luvun lopulta ainakin vuoteen 1974 asti. PCB-yhdisteiden käyttö kiellettiin uusissa rakennusmateriaaleissa vuoden 1990 alusta lähtien.

Lyijyä on käytetty yleisesti polysulfidisaumausmassojen kovetteissa. Lyijyn käyttö väheni 1970-luvun puolivälin jälkeen, kun saumausmassavalmistajat kehittivät mangaanipohjaiset kovetteet. Vielä 1980-luvulla valmistuneista rakennuksista on löytynyt lyijy-yhdisteitä.

Lue myös:

    Uusimmat