Pietikäiselle vankeusrangaistus törkeästä rattijuopumuksesta

Kansanedustaja Sirpa Pietikäinen on tuomittu Hämeenlinnan käräjäoikeudessa törkeästä rattijuopumuksesta. Pietikäisen puolustusasianajaja myönsi syyllisyyden rattijuopumukseen, mutta kiisti törkeän rattijuopumuksen.

Pietikäiselle tuomittiin 40 päivän ehdollinen vankeusrangaistus. Lisäksi Pietikäinen sai 15 kertaa 43 euron päiväsakot eli yhteensä 645 euroa sakkoja. Pietikäiselle määrättiin myös viiden kuukauden ajokielto.

Pietikäisen puolustusasianajaja Tomi Vähätalo myönsi syyllisyyden rattijuopumukseen, mutta kiisti törkeän rattijuopumuksen. Pietikäinen ei itse osallistunut istuntoon, sillä hän toimi samanaikaisesti Helsingissä Kansalaisten turvaneuvoston sekä ulkoministeriön järjestämän konfliktien ennaltaehkäisyä käsitelleen seminaarin puheenjohtajana.

Kihlakunnansyyttäjä Mari Kekin mukaan kansanedustaja Pietikäinen syyllistyi törkeään rattijuopumukseen, koska poliisin tarkkuusalkometrin mukaan hänen uloshengityksessään oli 0,75 milligrammaa litraa kohden alkoholia (noin 1,5 promillea). Törkeän rattijuopumuksen raja on 0,60 milligrammaa. Lisäksi Pietikäinen vaaransi syyttäjän mukaan liikenneturvallisuutta siirtäessään autoaan viitisen metriä Hämeenlinnan rautatieaseman parkkipaikalla.

Pietikäinen tuli paikalle taksilla aamuyöllä 24. tammikuuta eduskuntaryhmänsä illanvietosta. Hän kertoi noutaneensa pysäköintialueella olleesta autostaan papereitaan. Huomattuaan autonsa haittaavan lumitöitä hän päätti siirtää sen niiden tieltä.

Puolustuksen mukaan tapahtuma ei liikenteen vaarantamisen osalta täyttänyt törkeän rattijuopumuksen kriteereitä. -Lähistöllä oli vain lehdenjakaja autoineen sekä hieman etäämmällä lumitöitä tehnyt traktori, arvioi asianajaja Vähätalo.

Päätöksestä voi viikon kuluessa valittaa hovioikeuteen. -Keskustelemme asiasta, mutta aikaisintaan ensi viikolla tehtävää ratkaisua en halua ennakoida, sanoi Vähätalo.

Sirpa Pietikäinen ilmoitti heti tapahtuman jälkeen luopuvansa ehdokkuudestaan maaliskuun eduskuntavaaleissa.

Jo vuonna 1983 eduskuntaan noussut Sirpa Pietikäinen, 43, kuului eduskunnan kokeneimpiin kansanedustajiin. Hän on myös entinen ympäristöministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja.

Viime vaaleissa Pietikäinen oli piirissään kokoomuksen äänikärki 7211 äänellään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat