Mainos

Pietarin jätevedet puhdistuvat suomalaisosaamisella – jätevesiosaamisesta vientituote?

Pietarin Suomenlahteen kulkeutuvista jätevesistä yhä suurempi osa kulkee puhdistamojen kautta. Suomella on merkittävä rooli Pietarin 17 vedenpuhdistamon toiminnassa.

Kun 90-luvulla tehdyssä selvityksessä lähes 40 prosenttia kulki suoraan Suomenlahteen ilman puhdistusta, on vesistä jo 98 prosenttia puhdistettu, Pöyryn Venäjän vesi- ja ympäristöliiketoiminnan johtaja Matti Iikkanen kertoo.

Myös fosforipäästöt ovat laskeneet.

– Fosforipäästöt olivat 2000-luvun alkupuolella noin 2000 tonnia, mutta nyt määrä on 300 tonnia, kertoo konsulttiyritys Ecovodin toimitusjohtaja Esa Ovaskainen kertoo.

Vedenpuhdistamoille on kysyntää – mistä osaajat?

Iikkasen ja Ovaskaisen mukaan vedenpuhdistuksessa on suuri myyntipotentiaali. Puhdistamojen rakentamisen lisäksi myös kunnossapito ja toimita vaatii asiantuntemusta.

– Suomessa ongelmana on se, ettei meillä ole enää laitevalmistusta tällä alalla. Myös urakoitsijoiden määrä laskenut. Potentiaali on suuri, mutta mistä löytyvät tekijät, kysyy Iikkanen.

Viimeaikaisessa Pietarin pohjoisen puhdistamon saneerauksessa ei ole suomalaisia urakoitsijoita ollenkaan.

Tällä hetkellä Venäjän pakotteiden vuoksi hankkeita valmistellaan enemmän Valko-Venäjällä.

– Lähiaikoina tulossa uusia tarjouskilpailuja, joissa mahdollisuuksia Suomelle, Iikkanen kertoo.

Pietarin vedenpuhdistukseen laitetut rahat palanneet moninkertaisena

Aiempina vuosina oltiin huolissaan Suomesta Pietarin vedenpuhdistukseen laitetutista rahoista. Suomi kustansi vedenpuhdistamosta viisi prosenttia. Ovaskainen ei olisi rahoista huolissaan.

– Pietarin vedenpuhdistamoon sijoitetut rahat ovat maksaneet itsensä takaisin. Suomi on saanut puhdistamoon sijoitut rahat moninkertaisesti mittavien hankintojen ja suurten rakennusurakoiden kautta, hän kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.