Mainos

Ministereiden julistus johtamassa vihdoin toimiin – Krasnyi Borin myrkkykaatopaikan ratkaisu etenemässä suomalaisvoimin

Suomi ja Venäjä ovat allekirjoittaneet julistuksen Pietarin lähellä sijaitsevan Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan ongelman ratkaisemiseksi. Sopimuksella halutaan korostaa sitoutumista ja samalla nopeuttaa Itämerta uhkaavan jäteongelman ratkaisua.

Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan uhka Itämerelle on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Vaikka päätöksiäkin kaatopaikan suhteen on vuosien saatossa tehty ovat konkreettiset toimenpiteet jääneet toteutumatta.

Kaatopaikan altaisiin on kipattu vuosikymmenet erilaisia ongelmajätteitä ja Venäjän viranomaisillakaan ei ole tiedossa mitä kaikkea altaat sisältävät. Krasnyi Boria on pidetty yhtenä Itämeren alueen suurimmista uhkista. Alue on nimetty muun muassa Itämeren suojelukomission Helcomin yhdeksi hotspotiksi eli merkittävimmäksi uhkakohteeksi alueella. Altaista onkin valunut tulvavesien aikaan myrkkyjä luontoon ja niiden on pelätty kulkeutuvan neva-joen kautta Itämereen.

Suomalaisosaaminen kiinnostaa

Eilen Pietarissa ongelman suhteen otettiin pitkästä aikaa jonkinlainen harppaus, kun maiden ympäristöministerit allekirjoittivat maiden välisen julistuksen asiasta. Virallisesti vastuu kaatopaikasta kuuluu Pietarin alueen toimijoille, ja julistuksella halutaan vauhdittaa asian edistämistä.

– Julistuksella annetaan se poliittinen tahto ja selkänoja sekä rohkaisu Pietarin alueen toimijoille ja Suomen asiantuntijoille ja yrityksille ratkoa yhteisvoimin kaatopaikan tuomaa ympäristöriskiä. Julistus voitiin allekirjoittaa, koska nyt alkaa olla ne seuraavat askeleet selvillä miten edetään, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoo MTV Uutisille.

Ensimmäiseksi kaatopaikan altaista on määrä kerätä näytteitä, jotta saadaan selvillä mitä kaikkia myrkkyjä sinne on vuosien saatossa kasattu. Venäjällä on asian hoidon suhteen kiinnostus ja kova luottamus suomalaiseen osaamiseen. Valtionhallinnon puolella ollaankin entistä vakuuttuneempia, että asiaa kannattaa ratkoa yhdessä Suomen ja suomalaisyritysten kanssa.

– Varmasti asia on näin tulkittavissa, kun yhteinen julistus asiasta haluttiin, Tiilikainen sanoo.

Fortumin nykyisin omistama vaarallisten aineiden hävittämiseen erikoistunut Ekokem on tehnyt Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan alteiden näytteidenotosta tarjouksen. Myös viranomaiset ovat vauhdittaneet näytteiden siirtoon liittyviä ongelmia.

– Vaarallisten jätteiden siirrossa Suomeen analysoitavaksi on omat kansainväliset kiemuransa. Nyt jätteiden maastavientiin tarvittavat luokitukset ovat Venäjän puolella edenneet. uskoisin, että näytteiden otto ja tuonti Suomeen analysoitavaksi nyt etenee.

Rahoitus Venäjältä

Alkuvaiheen selvittelyvaiheessa kustannukset ovat vielä pieniä. Itse ongelman ratkaisussa päävastuun tulee Tiilikaisen mukaan kantamaan Venäjä.

– Ensisijaisesti asia on Venäjän ongelma ja heiltä täytyy pidemmän päälle se rahoitus sieltä löytyä.

Suomi tarjoaa kuitenkin Venäjän käyttöön Ympäristökeskuksen osaamista.

– Meidän kaikki se osaaminen ja asiantuntemus on käytettävissä, koska on Suomenlahtea uhkaavasta asiasta on kyse. Olen myös ilahtunut, että meidän yritysten osaaminen ja teknologinen osaaminen kiinnostaa venäläisosapuolta, Tiilikainen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.