Pientalotonttien myynti nousi 15 prosenttia

Espoossa omakotitalo maksoi keskimäärin 250 000 ja Lahdessa 115 000 euroa

Pientalotonteilla oli kysyntää viime vuonna. Maanmittauslaitoksen mukaan niitä myytiin 15 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös muiden kiinteistöjen kauppa kävi vilkkaasti. Kaikkiaan kiinteistökaupat kasvoivat pari prosenttia.

Kiinteistökaupoista puolet on asuinkiinteistöjä, mitattiinpa niitä sitten määrällä tai euroilla.

Kaikkiaan kiinteistöjä ostettiin viime vuonna yhteensä 4,8 miljardilla eurolla. Se on yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän. Kasvu johtui joidenkin isojen konsernien sisäisistä kiinteistöjen omistusjärjestelyistä.

Pientalokauppojen määrä kasvoi viitisen prosenttia 15 500:aan. Espoossa talosta sai maksaa keskimäärin eniten, noin 250 000 euroa. Lahdessa keskihinta oli 115 000 euroa ja Turussa 122 000 euroa.

Yksityisten myymiä pientalotontteja ostettiin eniten Espoossa, 236 kappaletta. Vantaa oli kakkosena 195 pientalotonttikaupallaan.

Isoista taajamista talokauppoja tehtiin viime vuonna eniten Vantaalla, jossa 234 pientaloa vaihtoi omistajaa.

Kaavoitettujen rantatonttien hinta nousi viisi prosenttia ja kaavoittamattoman kuusi prosenttia. Kaava-alueella rantatontti maksoi keskimäärin 25 100 euroa.

Kesämökit kallistuivat selvästi, kaava-alueilla kahdeksan ja niiden ulkopuolella kuusi prosenttia. Uudellamaalla rantakaavamökki maksoi keskimäärin 93 000 euroa.

Pellon hinta noussut tasaisesti

Maaseutua

Pellon hinta on noussut tasaisesti vuodesta 1997 lähtien. Varsinais-Suomessa ostohalukkuus ja hinnannousu näyttää pysähtyneen, mutta Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Pohjois-Savossa hinnat edelleen nousevat.

Koko maan keskihinta oli 4200 euroa hehtaarilta. Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomessa, keskimäärin 6000 euroa hehtaari, ja halvinta Lapissa, jossa pelto irtosi 1000 euron hehtaarihintaan.

Peltokauppojen määrä supistui viisi prosenttia viime vuonna. Metsän hinta nousi keskimäärin viisi prosenttia. Kalleinta metsä oli Päijät-Hämeessä, keskihinta 3030 euroa hehtaari ja halvinta Lapissa, keskimäärin 410 euroa hehtaarilta.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja