Pienissä maalaiskunnissa sairastetaan eniten

Suomalaisten terveydentila vaihtelee asuinpaikan mukaan. Oulunsalo ja Espoo olivat maan terveimpiä kuntia Kelan tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin viime vuotta.

Kansaneläkelaitoksen Terveyspuntari 2003 paljastaa, että eniten sairastetaan Kainuussa sekä Savo- ja Pohjois-Karjalassa, mutta pitkäikaissairaudet ovat lisääntyneet nopeasti myös Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa. Etelä-Pohjanmaalla on yleistynyt diabetes ja ongelmina ovat myös väestön lihavuus, ravinnon suuri rasvapitoisuus ja etenkin miesten niukka liikunta. Kymenlaaksossa vaivana ovat verenkiertoelinten sairaudet.

Kelan vertailusta piirtyy selvä kuva tyypillisestä ongelmakunnasta.

- Usein maa- ja metsätalousvaltaiset pienehköt kunnat, joissa on ikärakenteeltaan vanha väestö, ovat tehneet raskasta työtä ja ehtineet hankkia monenlaisia sairauksia. Väestökin näissä kunnissa usein vähenee, kun nuori väki muuttaa sieltä pois. Kaikkialta maasta löytyy tällaisia kuntia eli yhtä hyvin Uudeltamaalta tai Varsinais-Suomesta, vaikka niiden asukkaat ovat selvästi terveempiä kuin muualla Suomessa, sanoo Kelan terveystutkimuksen päällikkö Timo Klaukka.

Kelan tietojen perusteella Suomen terveimmät asukkaat löytyivät viime vuonna Oulun kupeessa sijaitsevasta Oulunsalosta. Terveiden ihmisten kotikuntia ovat myös Kuopion vieressä oleva Siilinjärvi, Seinäjoen naapuri Nurmo, Jyväskylän ympäryskunnat Muurame, Jyväskylän maalaiskunta ja Laukaa sekä ja Tampereen viereiset Ylöjärvi, Pirkkala ja Lempäälä. Turun ja Helsingin lähettyvillä on myös useita suhteellisen terveitä kuntia.

-Suurista kaupungeista muuttaa maalaiskuntiin nuorehkoa väkeä. He ovat lähinnä lapsiperheitä, jotka usein ovat aika hyvin koulutettuja. He ottavat isot asuntovelat. Hyvin koulutetut ja nuoret ihmiset ovat terveitä ja se vaikuttaa tähän tilanteeseen, selittää Klaukka.

Iäkkäiden keskuudessa terveimpiä ovat ruotsinkielisten kuntien asukkaat. Vaasan eteläpuolisissa kunnissa, monissa Ahvenanmaan saaristokunnissa sekä Kauniaisissa ikääntyneitä on keskimääräistä enemmän, mutta asukkailla on sairauksia keskimääräistä vähemmän.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat