Pienet lapset kiertelivät festivaaliyleisön seassa keräämässä pulloja ja hörppien juomien pohjia – näin poliisi vastaa kohuun: "Poliisin toiminta meni oikein tapauksessa"

Perjantai-iltana festivaalialueella kierrellyt, pulloja keräillyt lapsi on herättänyt keskustelua poliisin ja lastensuojeluviranomaisten välisestä yhteistyöstä.

Suomipop-festivaaleille Jyväskylässä osallistunut nainen näki perjantai-iltana jotain, mikä sai hänet toimimaan. Yleisön seassa kuljeskeli noin 5–6-vuotias lapsi, joka keräsi tyhjiä pulloja ja hörppi joistain pulloista pohjille jääneitä juomia.

Nainen on ammatiltaan sosiaalityöntekijä, ja päätti ilmoittaa näkemästään paikalla päivystäneille poliiseille. Vastaanotto ei hänen mukaansa ollut täysin odotettu.

– Siitähän alkoi melko operaatio. Poliisipartion mukaan en ymmärrä kulttuurieroja, pitäisi kuulemma relata vähän. "Et sä kato tunne taustoja ni ylireagoit, tollai ne on täällä joka ilta." Eivät suostuneet kutsumaan sosiaalipäivystäjää tsekkaamaan tilannetta. Sain jopa nimeni mustakantiseen vihkoon kun en lopettanut olemasta hankala asiakas. Järkkärikin tuli kertomaan huolestaan, nainen kirjoittaa Twitter-tilillään.

MTV Uutiset ei tavoittanut naista kommentoimaan tapahtuneesta lisää. Nainen kertoo Twitter-ketjussa, että hetken päästä poliisipartio palasi hänen luokseen kertoen, että sosiaalipäivystäjä oli pyydetty paikalle.

– Ootko nyt tyytyväinen kun sosiaalipäivystäjä on tulossa? poliisit olivat naisen mukaan häneltä kysyneet. Naista harmittaa poliisien ymmärtämättömyys tilanteessa.

Poliisin mukaan tilanteessa on toimittu oikein

Sisä-Suomen poliisin poliisipäällikkö Timo Vuola kertoo saaneensa sähköpostitse naiselta tiedoksiannon tapahtumien kulusta. Sama viesti on lähetetty myös Jyväskylän sosiaaliviranomaisille. Vuola arvioi poliisin toimintaa toisin.

– Asiasta ilmoittanut henkilö oli ollut jotenkin tyytymätön poliisin toimintaan, mutta minusta poliisin toiminta meni oikein tässä tapauksessa. Ilmeisesti poliisit eivät edes nähneet lapsia, mutta soittivat silti sosiaalityöntekijöille, Vuola kertoo.

Kun sosiaalityöntekijät ehtivät paikalle, lapsi oli jo kadonnut paikalta, mahdollisesti järjestyksenvalvojien passittamana.

Festivaalit järjestyssääntöjen mukaan alle 12-vuotiaat lapset voivat tulla maksutta huoltajan mukana tapahtumaan, mutta lapsia ei tässä tapauksessa saa jättää alueelle ilman valvontaa.

Vuola kertoo, että ilmeisesti myös lapsen vanhemmat olivat alueella keräämässä pulloja. Hän myös kiistää sen, että kulttuurilla voisi olla merkitystä poliisin toimintaan. Sen sijaan poliisi voi arvioida toimintaansa lasten iän mukaan.

– Toki on liukuvaa se, miten myöhään minkäkin ikäiset lapset voivat kulkea, koska myös 17-vuotiaat ovat lapsia. Mutta festivaalialueella tällaisten alle 10-vuotiaiden lasten ei pitäisi missään nimessä kulkea yksin, puhumattakaan alkoholista siinä mukana.

– Jos lapsen turvallisuus on vaarassa, niin silloin soitetaan sosiaalityöntekijöille matalalla kynnyksellä. Rajatapauksissa mieluummin tehdään ilmoitus, kuin jätetään tekemättä.

Vuola ei ole ollut itse paikalla tapahtuma-aikaan, joten hän ei halua arvioida naisten toimintaa tarkemmin. Yleisesti ottaen poliisipäälliökstä on hyvä, että ihmiset seuraavat mitä ympärillä tapahtuu ja ottavat tarvitaessa poliisiin yhteyttä.

– Yhteiskunnassamme tarvitaan sitä, että kiinnitetään huomiota muihin, Timo Vuola summaa.

Aiheesta kirjoittivat aiemmin Keskisuomalainen ja Ilta-Sanomat

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja