Pidätkö vuoteessasi tätä kammottavaa terveysriskiä?

Milloin olet viimeksi pessyt tyynysi, vai tiesitkö edes, että se olisi aiheellista? Likainen päänalunen sisältää yhtä paljon hometta kuin kosteusvaurioinen kylpyhuone.

Suomalaiset ovat laiskoja huoltamaan vuodevaatteitaan. Jopa kolmasosa ei pese tyynyään koskaan, ja lopuilla tyynyn pesuväli vaihtelee kuukaudesta jopa vuoteen. Tämä käy ilmi Unikulman teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi tuhat suomalaista.

Näin hoidat tyynyäsi:

  • Tyynyä hoidetaan sekä pesemällä että tuulettamalla. Tuulettaminen ei poista likaa, mutta raikastaa tyynyä ja pitää sen kuivana.
  • Suositeltu pesuväli on noin kaksi kuukautta. Vähän hikoileva, tyynyliinaa ahkerasti vaihtava nukkuja voi venyttää pesuvälejä pidemmäksikin, kun taas paljon hikoilevan pitäisi pestä tyyny useammin.
  • Vanutäytteisiä tyynyjä voi pestä pesukoneessa yksi kerrallaan. Pesuainetta käytetään noin viidennes normaalimäärästä, jotta tyynyyn ei jää jäämiä. Tuplahuuhtelu ja rumpukuivaus viimeistelevät pesun.
  • Vaahtomuovitäytteisiä tyynyjä ei voi laittaa pesukoneeseen, vaan ne puhdistetaan imuroimalla sisältä ja pesemällä irrotettava päällinen.
  • Peseminen ja tuulettaminen pitävät tyynyn hyvässä kunnossa pari vuotta, jonka jälkeen on aika vaihtaa uuteen. 

Tyynyä kannattaisi pyöräyttää pesukoneessa useammin, sillä hiki ja rasva kerääntyvät nopeasti tyynyn sisään ravinteikkaaksi liaksi, jossa viihtyvät sekä pölypunkit että home. Tuore tutkimus osoittaa, että vuoteen siivoaminen ei kuulu vielä joka kodin rutiineihin.

Jos tyyny on pesemättä vuoden, se voi sinä aikana kerätä itseensä jopa kilon lisää painoa. Todella likaiseen tyynyyn kerääntyy lopulta samanlaista hometta kuin mitä on kosteusvaurioisessa kylpyhuoneessa.

Pesemätön tyyny on terveysriski

Likainen päänalunen voi aiheuttaa iho-oireita sekä tulehduksia silmissä, poskionteloissa ja korvissa. Myös kuorsaaminen saattaa johtua tyynystä.

Likaisen tyynyn aiheuttamista oireista kärsivät todennäköisimmin alle 34-vuotiaat, sillä tutkimuksen mukaan he jättävät useimmiten tyynynsä pesemättä. Ahkerimmin tyynyä käytetään pesukoneessa perheissä, joissa on lapsia.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat