Pidä varasi: Tästä tunnistat huijarin nettikaupassa

Nettihuijaukset ovat tätä nykyä arkipäivää. Voit turvata selustasi nettikaupassa pitämällä mielessäsi muutaman ohjenuoran, ja tiedostamalla kuinka nettihuijaukset yleensä toimivat.

Nettihuijareilta ei valitettavasti voi välttyä edes suosituilla kauppasivustoilla. Erilaiset verkkokirpputorit ovat hyvää saalistusmaata huijareille, sillä kuluttajansuoja ei koske kauppaa, joka tehdään yksityishenkilöiden välillä. Myöskään kirpputorin ylläpitäjä ei ole huijauksesta vastuussa.

Näin tunnistat huijarin

Useimmat verkkokirpputorin myyjät ovat luotettavia ja tarjoavat myymäänsä tavaraa ihan oikeasti. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Nettikaupasta voi löytää tavaraa yllättävän halpaan hintaan, mutta pilkkahinnan takana saattaa piillä huijari.

Tyypillinen huijari haluaa pikaisesti ennakkomaksun tavarasta, jota hän ei todellisuudessa aio myydä tai jota ei ole olemassakaan. Rahat katoavat ulkomaille, jolloin poliisi ei voi auttaa. Suomen poliisin toimivalta lakkaa maan rajojen ulkopuolella.

Tilanne on hankala, vaikka rahat olisi siirretty suomalaiselle tilille, sillä tili on usein tyhjennetty siinä vaiheessa, kun poliisi pääsee huijarin jäljille. Tällaisessa tapauksessa on epätodennäköistä, että rahoja saadaan koskaan takaisin.

Google on kaveri

Ennen kuin luovut rahoistasi, tee taustatarkistus. Verkkokirpputoreilla käyttäjät saavat antaa palautetta myyjistä. Kiinnitä huomiota erityisesti negatiivisen palautteen määrään. Mikäli myyjällä on paljon palautetta, josta suurin osa on positiivista, voit tehdä kaupat melko luottavaisin mielin.

Tuntemattomien verkkokauppojen tai myyjien kohdalla kannattaa tehdä luottaa Googleen. Monet huijatuksi tulleet keskustelevat huijauksista keskustelupalstoilla, joten verkkokaupan nimi saattaa hyvinkin johdattaa sinut huijarin jäljille.

Ole epäileväinen sellaisten kauppojen suhteen, jotka eivät kerro osoitettaan ja puhelinnumeroaan tai joista ei löydy mitään mainintoja googlettaessa. Ohita myös sellaiset yksityishenkilöt, jotka antavat kontaktitiedoikseen vain kännykkänumeron.

Häpeä pannaan

Jos varovaisuudesta huolimatta joudut huijatuksi, älä häpeile. Mikäli et kerro huijauksesta kenellekään, vaikutat osaltasi siihen, että huijaukset jatkuvat.

Jos olet maksanut luottokortilla, eikä tavara yhteydenotoistasi huolimatta ole saapunut, voit vaatia rahaa takaisin luottokorttiyhtiöltäsi.

Suomessa huijatuille apua tarjoaa kuluttajaneuvonta. Mikäli ostit tavaran toisesta EU-maasta, voit valittaa Euroopan kuluttajakeskukselle.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja