Lentomatkailulla hurjat päästövaikutukset: Näin hurjasti päästösi vähenevät, jos lopetat lentämisen

Nyt kun ilmastopaneelin tuorein raportti maalaa synkkää kuvaa tulevaisuudesta ilmaston lämmetessä, miettii moni suomalainen valintojaan ja sitä, miten voisi omalta osaltaan vähentää päästöjä.

Nyt on aika toimia: Ilmastoraportin mukaan maapallon lämpeneminen on pidettävä alle kahdessa asteessa. Katso video!

Ilmastoraportin mukaan lämpeneminen pidettävä alle kahdessa asteessa 1:26

Jokapäiväisessä elämässään voi jokainen edistää ympäristötavoitteita esimerkiksi syömällä kasvisruokaa, alentamalla asuntonsa lämpötilaa ja liikkumalla pyörällä tai julkisilla oman auton käytön sijaan: Vaihda pihvi papuihin ja laske lämpötiloja – Näillä viidellä arkisella asialla voit itse keventää omaa ilmastotaakkaasi

Erittäin tehokas tapa oman hiilijalanjäljen vähentämiseksi on lentomatkailun vähentäminen: Vaikka autoilu saastuttaa, ei se ole mitään lentämiseen verrattuna.

Laskurit kertovat, miten paljon päästöjä syntyy

Netissä on tarjolla useita laskureita, joilla voi laskea lentämisen tuottamia päästöjä.

MTV Uutiset katsoi Lentolaskuri.fi:stä kuinka paljon nelihenkisen perheen lennot suomalaisten suosikkilomakohteisiin tuottavat päästöjä ja kuinka paljon autoa saa ajaa vastaavan päästömäärän tuottamiseksi.

Lentolaskurin tiedot ovat kuitenkin vuodelta 2009, ja suurimmalta osin vanhentuneita. Päästöt ovat lähes kymmenen vuoden jälkeen pienentyneet huomattavasti polttoaineenkulutuksen tehostuttua. Juttuun on korjattu Finnairin päästölaskurin tiedot. 

Laskussa käytettiin siis neljän henkilön edestakaisia lentoja. Sen tuottamat hiilidioksidipäästöt jaettiin 17 000:lla, mikä vastaa suomalaisten keskimäärin vuodessa ajamaa kilometrimäärää. 

Suosikkikohteiden päästöt

Helsinki-Vantaalta Thaimaan Phuketiin on lentolaskurin mukaan reilut 8300 kilometriä.

Päästöjä syntyy Finnairin laskurin mukaan noin 469 kg CO2 (yhdensuuntainen matka) eli nelihenkiseltä perheeltä 3752 kg CO2. 

Yksi Euroopan suosikkikohteista on Espanjan Barcelona. Finnairin laskurin mukaan päästöjä syntyy yhdeltä ihmiseltä 169 kg CO2 (yhdensuuntainen matka), eli neljähenkiseltä perheeltä 1352 kg CO2. 

Juttua oikaistu 15.10. klo 9:38: MTV Uutisten jutussa käyttämä lentolaskuri.fi antoi vanhentunutta tietoa päästöistä. Laskurin tiedot ovat vuodelta 2009. Juttuun korjattu Finnairin lentolaskurin antamia tietoja. 

Lue myös:

    Uusimmat