Pesä tyhjeni, kuinka käy parisuhteen?

Ruuhkavuodet on kahlattu läpi, lapset kasvatettu aikuisuuden kynnykselle ja lopulta pesä tyhjenee. Miten käy parisuhteen murrosvaiheessa?

− Kun aikuinen pitää oman elämän intohimon kytemässä, se pääsee valloilleen pesän tyhjetessä. Siitä alkaa toinen elämä, Heli Vaaranen sanoo painokkaasti.

Väestöliiton perhetoimintojen johtaja ei pidä negatiivisesta sävystä, jolla pitkään yhdessä olleen parin elämää usein kuvataan. Pitkässä suhteessa aaltoliike on väistämätön; elämäntilanteet ja kaudet vaihtuvat.

− Minusta se ei ole uskottavaa, että suunnaton tyhjyys täyttää kaikki kodit, kun lapset lähtevät omilleen. Minkälainen kurjuuden ihannointi ajaa tällaiseen ajatteluun?

Vaaranen puhuu sen sijaan mahdollisuuksista, joita lasten aikuistuminen vanhemmille suo. Yhtäkkiä tarjolla on vapaus mennä ja tehdä mielen mukaan.

− Voi lähteä elokuviin, laiskotella, hankkia koiran. Tämä on parisuhdetta rikastuttava vaihe. Parilla on aikaa toisilleen, Vaaranen sanoo.

Parisuhteeseen voi vaikuttaa

Se, että parisuhde ylipäätään kestää pitkään, vaatii suhteen hoitamista molemmilta osapuolilta. Vaarasen on yllättänyt työssään se, että osa vanhoista pareista näkee muutoksen turhana. Kun kerran näin kauan ollaan jo yhdessä kuljettu, miksi kannattaisi enää tehdä mitään?

− Vaikea parisuhde kuluttaa voimat ja inspiraation. Siinä ei jakseta tehdä muutosta vaan pitäydytään vanhassa, Vaaranen selventää.

Ajattelumalli ei kanna pitkälle. Etenkin, kun parisuhde on asia, jolle voi tehdä paljon. Suhteen laatua voi parantaa.

− On joustamatonta ja vanhakantaista tyytyä ajattelemaan, että elämä on miten on. Ihmisellä on mahdollisuus ja vapaus vaikuttaa elämäänsä enemmän kuin kuvitteleekaan.

− Avioero on joskus välttämätön, jotta molemmat voisivat säilyttää ihmisarvonsa. Mutta kun toimeen tullaan ja vain kyllästyttää ja suututtaa, avioero on aika lyhytnäköinen ratkaisu. Ihmisten pitäisi sen sijaan pohtia ennaltaehkäisevästi, mitä tehdä parisuhteen hyväksi, Vaaranen painottaa.

Heli Vaaranen pähkinänkuoressa

- Väestöliiton perhetoimintojen johtaja vuodesta 2008

- Erityistason psykoterapeutti (Valvira) 2008, tutkija Helsingin yliopiston sosiologian laitoksella 1999-2008, valokuva- ja näytösmalli 1982-1999

- Valtiotieteen tohtori 2004, valtiotieteen maisteri 1998, sosionomi 1995

- Kiinnostunut ihmisen sosiaalisesta käyttäytymisestä yksilönä, ryhmässä ja yhteiskunnassa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat