Perustuslakivaliokunta kokoontuu tänään puimaan lakkolakeja

Perustuslakivaliokunta kokoontuu tänään kello 17 alkaen puimaan lakkolakeja eli poliittisten lakkojen rajoittamista koskevaa lakiesitystä.

Oppositiossa epäillään, että lakkolakien käsittelyä kiirehditään, jotta ne saataisiin nopeasti voimaan.

Valiokunta kuuli kiirastorstaina muun muassa lainoppineiden arvioita lainsäädännöstä. Tänään asialistalla on päättää asiantuntijakuulemisten jatkamisesta tai lopettamisesta sekä käydä valmistava keskustelu.

Opposition mielestä on poikkeuksellista, että valiokuntia on kutsuttu koolle pääsiäisenä. STT:n tietojen mukaan opposition piirissä on epäilty, että lakkolakeja kiirehdittäisiin tarkoituksella, jotta ne saataisiin nopeammin voimaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) perusteli kokousaikataulua viime viikolla STT:lle sillä, että valiokunnan työtilanne on hyvin vaikea ja hallituksen esityksiä on jonossa useita.

Rajoittaisi poliittisten lakkojen kestoa

Muun muassa Demokraatti ja Maaseudun Tulevaisuus ovat kertoneet, että hallituspuolueissa olisi valmiutta aikaistaa käsittelyä niin, että lakkoja rajoittavat lait tulisivat voimaan jo vappuna. Aiempi tavoiteaikataulu on ollut heinäkuussa.

Voimaan tullessaan lait muun muassa rajoittaisivat poliittisten lakkojen kestoa ja korottaisivat laittomista lakoista maksettavia hyvityssakkoja huomattavasti.

Hallitus esittää, että poliittiset työnseisaukset saisivat kestää enintään 24 tuntia ja muut työtaistelutoimet enintään kaksi viikkoa.

Palkansaajien ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat kritisoineet työrauhalainsäädännön muutoksia voimakkaasti.

 

Lue myös:

    Uusimmat