Perustuslakivaliokunnan Johannes Koskinen huippuvirkaan Lontooseen

Hallitus nimittää MTV Uutisten tietojen mukaan torstaina SDP:n kansanedustajan, perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen Suomen ehdokkaaksi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD)  johtajaksi.

Käytännössä nimitys on varma, sillä paikka kuuluu Suomelle. Nimityksestä vastaa hallituksessa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.).

EBRD:n jäsennvaltiot nimittävät pankin johtokuntaan 23 jäsentä ja varajäsentä.  Tällä hetkellä johtokunnassa Suomea edustaa Jorma Korhonen, ennen häntä paikalla istui kokoomuspolitiikko, ex-maatalousministeri Jari Koskinen. Pankin pääkonttori on Lontoossa.

Paikka on jyvitetty demareille, sillä se on osa paketttia, jossa kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori valittiin Suomen ehdokkaaksi Euroopan investointipankin (EIB) johtokuntaan. EIB.n pääkonttori on Luxemburgissa.

Käytännössä Johannes Koskisen nimitys tarkoittaa sitä, että hän luopuu Vapaavuoren tapaan kansanedustajaehdokkuudestaan Hämeen vaalipiirissä. Koskisella on kokemusta mm. pitkäaikaisena oikeusministerinä.

Koskinen on ollut viime päivinä paljon julkisuudessa, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta on sorvannut lausuntoaan kiistellystä sote-uudistuksesta.

Valiokunta informoi torstaina jälleen kerran, onko sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-esitykseen tekemät muutokset perutuslain mukaisia.

Tiedotustilaisuudessa Koskinen joutuu kertomaan myös syitä, miksi hän haluaa jättää kotimaan poltiikan.

Johannes Koskisen lisäksi paikalle on ollut esillä SDP:n ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Urpilainen oli esillä myös EIB:n johtoon, mutta hän ilmoitta haluavansa jatkaa politiikassa.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) perustettiin vuonna 1991 tukemaan Keski- ja Itä-Euroopan maiden, Baltian sekä muiden entisen Neuvostoliiton maiden taloudellista kehitystä ja siirtymistä demokratiaan ja avoimeen markkinatalouteen. Nykyisin pankin toiminta on laajentunut myös Välimeren alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat