Perusta löydettiin kenties maailman suurin lapsiuhrihauta – 140 lapselta oli viilletty rintarangat auki ja poistettu sydämet: "Emme ole nähneet mitään tämän kaltaista aiemmin"

The Independent kertoo Perusta löydetystä uhrihaudasta, jonka epäillään olevan peräisin 1400-luvulta. Haudasta on kaivettu yli 100 lapsen jäänteet.

Perun pohjoisrannikolta, Huanchacon alueelta, löydetty uhrihauta kertoo karua kieltään satojen lasten kohtalosta.

Löydön tehneiden arkeologien mukaan uhrihaudasta kaivetuista lasten ruumiista oli poistettu sydämet, ja nuorimmat uhreista olivat olleet kuollessaan vain viisivuotiaita. 

Lasten luurankojen lisäksi haudasta kaivettiin myös 200 nuoren laaman luut. 

Uhraaminen saattoi tapahtua kansaa koetelleiden luonnonilmiöiden takia

Löydöt tehtiin yli 700 neliömetrin alueelta ja arkeologit uskovatkin, että uhrauksen tekivät perulaiseen Chimorin kansaan kuuluvat henkilöt arviolta vuonna 1450. 

Yksi dramaattista tekoa selittävä syy voi löytyä haudasta. Arkeologien mukaan lasten ja laamojen luurangot olivat peittyneet paksuun mutaan, mikä voi kieliä kansaa koetelleesta rankkasateesta tai suuresta tulvasta. 

Toinen haudasta tehty löytö oli järkyttävämpi. Lasten luurangoissa oli arkeologien mukaan selvästi näkyviä viiltoja rintarangassa, mikä voi tarkoittaa sitä, että uhraaminen tapahtui viiltämällä lasten rinnat auki ja poistamalla heiltä sydämet.

Uhrauksella täytyi olla valtavan suuri merkitys

Ihmisuhrauksia on historian saatossa tehty usean eri kansan toimesta, mutta Perusta löydetty lapsiuhrihauta on suurin laatuaan.

– Tämä arkeologinen löytö tuli meille kaikille yllätyksenä. Emme ole nähneet mitään tämän kaltaista aiemmin, kertoo yksi löydön tehneistä, Tulanen yliopiston antropologi John Verano.

Tutkijoiden mukaan näin laajamittaiseen lasten uhraamiseen ei Chimorin kansan parissa olisi lähdetty, ellei uhrauksella olisi ollut valtavan suurta merkitystä. 

– Tämä arkeologinen löytö avaa aivan uuden luvun historiallisten lapsiuhrausten käytännöissä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja