Perussuomalaisten väite koronapassista kuumensi puolueiden debatin MTV:llä: "Olisikohan kannattanut kuunnella jo ajoissa?"

Jani Mäkelän argumentit koronapassista aiheuttivat kalapaliikin Uutisaamussa 0:52
Video: Jani Mäkelän argumentit koronapassista aiheuttivat kalapaliikin Uutisaamussa.

Koronapassin uudelleenkäyttöönotto jakoi eduskuntaryhmien mielipiteitä MTV:n Uutisaamussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi viime viikolla, ettei kannata koronapassin palauttamista käyttöön, koska rokotteet eivät merkittävästi estä tartuntoja.

SDP ja kokoomus näkevät silti passin vaihtoehtona rajoituksille. Molempien puolueiden edustajat toteavat toivovansa, että rajoituksista päästäisiin eroon ja passia ei näin tarvitsisi käyttää.  

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan passia ei kannata heittää romukoppaan, sillä tautitilanne voi muuttua.

– Kyseessä on ollut vaihtoehto rajoituksille. Paitsi, että terveyttä on haluttu edistää, tartuntoja estää, sillä on myös haluttu edistää työllisyyttä, toteaa Lindtman.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan, jos passi jouduttaisiin ottamaan käyttöön, se pitäisi olla rokotepassi. Tällöin sitä ei voisi saada negatiivisella testitodistuksella, ja Mykkäsen mallissa ei välttämättä edes sairastetulla taudilla.

– Yksi haastehan tähän liittyy: sairastaminen tuottaa immuniteetin, mutta tällä hetkellä ei ohjata ihmisiä menemään PCR-testiin. Jos ei käy PCR-testissä, ei saa merkintää passiin. Tämä mielestäni tarkoittaa sitä, että jos passi otetaan käyttöön, se on nimenomaan rokotepassi, Mykkänen perusteli.

Rokotepassissa on ennakoitu olevan perustuslaillisia ongelmia. 

Perussuomalaiset eri kannalla

Perussuomalaisten mukaan koronapassia ei olisi pitänyt alun perinkään ottaa käyttöön. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä sanoo, että syynä vastustukselle on se, ettei rokotteet estä tartuntojen leviämistä.

– Passi osoittautui täysin toimimattomaksi työkaluksi, ja nyt sitä ollaan vetämässä pois. Olisikohan kannattanut kuunnella jo ajoissa, Mäkelä sanoo.

Mäkelän argumentit aiheuttivat kalabaliikin Pöllölaakson sohvilla. Voit katsoa tilanteen pääkuvan videolta. 

– Koronapassia ei pidä syyttää omikronmuunnoksesta, Lindtman vastasi Mäkelälle.

– Ette varmaan omikronia ennustaneet, Mykkänen huutaa väliin. 

– Sama oli deltan kanssa, Mäkelä iski takaisin.

– Itseasiassa ei ollut, Lindtman sanoi.

– Kyllä oli, Mäkelä vastasi.

Eduskunnan kevätkausi alkaa – mitä pitää saada aikaan? 12:20
Katso koko keskustelu eduskunnan kevätkauden alkamisesta tästä!

Lue myös:

    Uusimmat