Riikka Purra MTV:n Uutisextrassa: Nato-prosessi eduskunnassa on sekava – "Tästä merkillisestä kokonaisuudesta syntyy Suomen kanta"

PS:n Rikka Purra kertoo, millaiselta Suomen Nato-prosessi vaikuttaa 5:04
Katso miten Purra luonnehtii sekavuutta eduskunnassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää eduskunnan selontekoprosessia hyvin epäselvänä. Hallintovaliokunnan puheenjohtajana hän ei edelleenkään tiedä keskeytyykö normaali lainsäädäntötyö eduskunnassa, kun hallitus antaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon eduskuntaan.

Selonteko on hyvin laaja ja se koskee ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi myös Suomen taloutta ja huoltovarmuutta. Riikka Purran mielestä koko prosessi on tällä hetkellä hyvin sekava.

– Ulkoasianvaliokunta ja puolustusvaliokunta ovat todennäköisesti ne oleellisimmat, eritysiesti Nato-osuuden kannalta. Selonteko on hyvinkin laaja, enkä tiedä sitäkään keskeytetäänkö muu työ eduskunnassa sen käsittelyn ajaksi. Oma valiokunta hallintovaliokunta on täystyöllistetty tälläkin hetkellä, Purra toteaa MTV Uutisextrassa.

Pitäisikö Nato osuus irrottaa selonteosta ja käsitellä nopeammin ja erillään?

– Riippuu täysin siitä, kuinka paljon tähän varataan aikaa. Ulkoasiainvaliokunta tulee erityisesti keskittymään tähän yhteen seikkaan. Mutta sekään ei ole selvää, miten Nato-kanta tässä varsinaisesti muodostuu.

– Olen ymmärtänyt, että puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajista koostuva seurantaryhmä antaa signaalia paitsi valtion johdolle myös ulkoasianvaliokunnalle ja tästä merkillisestä kokonaisuudesta syntyy Suomen kantoja.

Ukrainalaiset turvapaikanhakijat tervetulleita

Vaikka perussuomalaiset yleensä suhtautuu hyvin nuivasti pakolasiin, ukrainalaiset ovat tässä poikkeus. Purran mukaan perussuomalaiset on aina valmiina auttamaan ihmisiä lähialueilta. 

– Tällä hetkellä käydään sotaa Euroopassa, meidän omassa maanosassamme ja Suomi on Ukrainan lähialue. Ei aivan naapurissa mutta ei kovin kaukana. On aivan luonnollista, että maasta pakenevia naisia myös me pyrimme auttamaan. Ukrainalaiset saavat tilapäistä suojelua. Tämä tarkoittaa, että oleskelulupa ja suojelu on rajallinen.

Purra pitää myös hyvin todennäköisenä, että ukrainalaiset palaavat kotimaahan sodan loputtua.

– Uskon, että isänmaalliset ukrainalaiset haluavat lähteä kotiin jälleenrakentamaan Ukrainaa, kun karmea sota päättyy. Tämä on hyvin erilaista suojelua kuin se, että Lähi-Idästä tulee tuhansien kilometrien päästä ihmisiä, jotka valikoivat oman kohdemaansa.   

Katso Riikka Purran koko Uutisextra-haastattelu  MTV Palvelussa.

Jutun otsikkoa muokattu kello 10.33.

Lue myös:

    Uusimmat