Purra: Maahanmuuttoon liittyvät asiat ovat hallitusneuvotteluissa "hyvin vaiheessa"

Purra: Hoitajamitoitus "on pöydällä" 7:20
Purra: Hoitajamitoitus "on pöydällä".

Hallitusneuvottelut jatkuvat perjantaina Säätytalolla. Hallituksen muodostajat olivat jälleen vaitonaisia neuvottelujen yksityiskohdista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mielestä maahanmuuttoon liittyvät asiat ovat yhä "hyvin vaiheessa".

Julkisesti on keskusteltu eritoten kehitysyhteistyörahojen kohtalosta. Niistä ei ole syntynyt yhteisymmärrystä, Purra sanoo. Perussuomalaiset ovat voimakkaasti ajaneet niiden leikkaamista, kun taas RKP vaikuttaisi hallitusneuvotteluissa mukana olevista puolueista vastustavan asiaa tiukimmin.

Purran mielestä sekä humanitääriseen että työperäisiin maahanmuuttoon "varmasti liittyy ongelmia".

Purra: Hoitajamitoitus "on pöydällä"

Perussuomalaiset ovat Purran mukaan pitkään vaatineet, että kuntien tehtäviä ja hyvinvointialueiden tehtäviä "pitäisi karsia".

– Rahojen leikkaaminen ilman, että vähennetään lakisääteisiä tehtäviä, ei ole mielekästä. Kunnat ja hyvinvointialueet tekevät sen, mitä heidän pitää tehdä. Ainoastaan rahan höylääminen pois vain heikentää palveluita.

Entä hoitajamitoitus?

– Asia on pöydällä, Purra toteaa lyhyesti.

Sotessa kustannusten nousun hillitseminen on joka tapauksessa "välttämätöntä", Purra katsoo.

– Yksinkertaisesti tällaisiin menolisäyksiin ei ole varaa. Meidän hyvinvointijärjestelmä ei pysy pystyssä, jos sotea ei pystytä järkeistämään.

Essayah: Nyt sujuu paremmin kuin 2011

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan nyt tehdään pitkiä päiviä ja tekstiäkin alkaa valmistua.

Sote-ryhmän eilisen aikaansaannoksista Essayah ei kuitenkaan "osannut sanoa" yksityiskohtia.

– Kyse on valtavan isosta kokonaisuudesta. Ryhmässä riittää työtä, hän jatkaa.

Hallitusneuvotteluita on käyty nyt käyty kaksi ja puoli viikkoa. Essayah ei lähde arvioimaan, missä vaiheessa hallitusneuvottelut prosentuaalisesti nyt ovat.

– Itselläni on kokemus vuoden 2011 hallitusneuvotteluista. Siihen verrattuna tämä on edennyt jouhevammin ja ehkä puheenjohtajapöydästä katsoen organisoituminen näkyy tässä. Niille on osattu palastella oikeat tehtävät. 

"Hankalammin hahmotettavissa" on ollut vain sote, joka on Essayahin mukaan iso paketti, jossa moni asia liittyy toisiinsa.

Essayah: Nyt sujuu paremmin kuin 2011 4:12
Essayah: Nyt sujuu paremmin kuin 2011.

Halla-aho: Venäjä on "avoimesti gangsterivaltio"

Perussuomalaisten Jussi Halla-aholta kysyttiin siitä, että Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit.

Halla-ahon mukaan Venäjä on ryhtynyt "avoimesti gangsterivaltioksi".

– Mielestäni venäläisten kanssa pitäisi noudattaa vastavuoroisuuden periaatetta. Suomi tulkitsee omia kahdenvälisiä sitoumuksia hyvin kirjaimellisesti, Venäjä taas ei noudata mitään sopimuksia ja sitoumuksia. Se asettaa Suomen altavastaajan asemaan, Halla-aho sanoi Säätytalolla.

Halla-aholta kysyttiin, mitä "vastavuoroisuuden periaate" tarkoittaa tässä tapauksessa. Halla-ahon mukaan asia ei ole vaikeasti hahmotettavissa.

Mitä taas hallitusneuvotteluihin tulee, niin Halla-ahon mukaan hänellä ei ole kristallipalloa, mutta "eiköhän lähitulevaisuus sen näytä", tuleeko tästä hallitus.

Myös Essayahilta tiedusteltiin samasta aiheesta. Essayah väittää itsekin lukeneensa asiasta lehdestä. Hänen mukaan tällaisissa asioissa avoimuus olisi tarpeen.

Purra puolestaan totesi, ettei "välttämättä osaa pitää pimittämisenä" sitä, ettei asiasta kerrottu heti julkisuuteen.

– Kyse on turvallisuuspolitiikkaan liittyvästä asiasta. Näitä pitää harkita tapauskohtaisesti, mutta esimerkiksi itseäni ei oltu informoitu asiasta.

Halla-aho: Venäjä on "avoimesti gangsterivaltio" 4:21
Halla-aho: Venäjä on "avoimesti gangsterivaltio"

Lue myös:

    Uusimmat